Ministerie van Buitenlandse Zaken

Zeer geachte Voorzitter,

Hierbij gaat u, mede namens de Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, het verslag toe van de bijeenkomst van de Werkgroep Hoog Niveau voor Asiel en Migratie (HLWG) van 20 april 2006.

De Staatssecretaris voor Europese Zaken,

Atzo Nicolaï

VERSLAG VAN DE BIJEENKOMST VAN DE WERKGROEP OP HOOG NIVEAU VOOR ASIEL EN MIGRATIE (HLWG) VAN 20 APRIL 2006

Samenvatting

Thematisch programma voor samenwerking met derde landen op het gebied van migratie en asiel. De HLWG zal input leveren aan de werkgroepen waar de thematische programma's behandeld zullen worden. Daartoe heeft de voorzitter een document verspreid: 'Position paper on the introduction of the thematic programme for the cooperation with third countries in the areas of migration and asylum into the DCECI and the ENPI'. Na bespreking is er overeenstemming over het document. Lidstaten hebben een aantal wijzigingen voorgesteld. Er dient eerder in het programma een evaluatie plaats te vinden. Er is gevraagd naar de regelgeving van het programma en de comitologie. Het programma zal vallen onder de andere buitenlandse beleid-instrumenten en deze regelgeving volgen. Nederland merkt op dat in het position paper met recht aandacht is besteed aan de flexibiliteit van het programma. Niettemin willen we wijzen op het evenwicht tussen flexibiliteit en impact. In de omschrijving van het programma wil Nederland een verwijzing naar vluchtelingenbescherming en duurzame oplossingen. Daarnaast geeft Nederland aan niet vooruit te willen lopen op de discussie over legale migratie die aan de hand van het Beleidsplan Legale Migratie nog gevoerd gaat worden.

Voorbereiding voor de VN-Hoge Politieke Dialoog over Migratie (New York, 14-15 september 2006)

Naar aanleiding van de discussie in de HLWG heeft het voorzitterschap voorgesteld om in juni 2006 tot een gemeenschappelijk EU-standpunt te komen. De komende twee vergaderingen zullen gebruikt worden om het EU standpunt concreet te formuleren. De volgende vergadering op 23 mei zal een combinatie zijn van de HLWG en de OS-werkgroep. Voorafgaand aan de vergadering had het voorzitterschap een vragenlijst verspreid. Hierin werd gevraagd naar de verwachtingen over de follow-up van de Hoge Politieke Dialoog, het instellen van een nieuw forum, het technische of politieke karakter van het debat, het risico van een Noord-Zuid tegenstelling en de deelname van de afzonderlijke landen. Tijdens de vergadering bestond overeenstemming over het voorkomen van nieuwe wetgevende instanties en een nieuw op te zetten VN-lichaam. Onderwerpen waarover geen consensus is, zullen volgens de CIE logischerwijs niet in de 'common position' benoemd worden. Het belang van een constructieve dialoog wordt in het algemeen door alle lidstaten benadrukt. Daarnaast wordt gewezen op verbetering van de coördinatie-mechanismen. Een aantal lidstaten wijst hierbij op een rol voor de Global Migration Group. Veel landen spreken hun angst uit voor een Noord-Zuid confrontatie tijdens de Hoge Politieke Dialoog, ook gelet op de moeilijke onderhandelingen tijdens de vergadering van de Commission on Population and Development in New York twee weken geleden. De meeste lidstaten geven aan op ministerieel niveau aanwezig te zijn, dan wel daarnaar te streven.

Euro-Afrikaanse Ministeriële Conferentie over Migratie en Ontwikkeling (Rabat, 10-11 juli 2006)

Na een reeks incidenten in Noord-Afrika is het besef ontstaan dat de problematiek van illegale immigratie niet is aan te pakken door een enkel land. Hiertoe hebben Spanje, Frankrijk en Marokko het initiatief genomen tot het organiseren van deze conferentie. Context is de partnerschapsbenadering en te komen tot dialoog. Opzet van de conferentie is door effectieve samenwerking te komen tot een beleid voor ontwikkeling en migratie. De Commissie geeft aan dat de conferentie in Rabat het begin is van een proces. Daartoe dienen we voorzichtig te werk te gaan en moet er een algemene EU-aanpak komen. De brede agenda richt zich niet alleen op illegale immigratie, zodat de betrokkenheid van de Afrikaanse landen wordt vergroot. De voorbereiding van deze conferentie zal ook in een volgende HLWG bijeenkomst aan de orde komen.

Follow-up conclusies Europese Raadsconclusies

De Commissie doet nogmaals verslag van de eerste expert meeting over de implementatie van de Raadsconclusies. Op 10 mei is een tweede expert meeting gepland, dan zal worden geevalueerd op welke vlakken al voldoende vooruitgang is geboekt. Nederland heeft samen met een vijftal lidstaten een brief gestuurd over de shortlist van Afrikaanse landen waarmee de Commissie een dialoog over migratie wil starten. Hiermee wordt gewezen op het belang van een evenwichtige aanpak en dialoog met meer Afrikaanse landen dan alleen West-Afrikaanse.

Any Other Business

Peter Sutherland, speciaal vertegenwoordiger voor migratie voor de VN, zal spreken op de aanstaande JBZ-Raad. Hier zal hij ingaan op de voorbereiding van de High Level Dialogue. Na de uiteenzetting van zijn ideeen zal de Commissie bepalen wanneer ze de mededeling ter voorbereiding van de VN-Hoge Politieke Dialoog zullen uitbrengen.

Informatie over budgettaire programma AENEAS
Onder de Call for proposals Aeneas 2005 zijn 140 projectvoorstellen ingediend met een totaal budget van meer dan EUR 100 miljoen. Ongeveer EUR 45 miljoen is beschikbaar. De projecten worden bestudeerd en geselecteerd.

Seminar over migratie en ontwikkeling in Turijn (28-30 Juni) UNDESA, Departement voor Sociale en Economische ontwikkeling van de VN, in samenwerking met de Italiaanse denktank Fondazione Rosselli en gesteund door de Italiaanse nationale en regionale overheid, zullen dit seminar organiseren. Focus richt zich op de volgende onderwerpen: tijdelijke arbeidsmigratie, remittances, skill losses, betrokkenheid diaspora, terugkeer, bestrijden mensensmokkel en -handel.

De volgende HLWG zal plaatsvinden op 23 mei.


---- --