Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB: sterren voor wegen in Nederland

Den Haag, 24 mei 2006

De ANWB heeft een begin gemaakt met het in kaart brengen van de veiligheid van wegen in Nederland. In een nieuw systeem bepalen niet de verkeersslachtoffers maar de eigenschappen van de weg (type kruisingen, bermbeveiliging, snelheidsregime) de veiligheid. Hoe meer sterren, hoe veiliger de weg. Het systeem maakt verkeersveiligheid in relatie tot het type weg duidelijk voor weggebruiker en wegbeheerder. De opzet van het systeem vertoont grote gelijkenissen met EuroNCAP waar sterren worden gegeven aan veilige voertuigen.

Voor de ontwikkeling van het systeem Euro Road Assessment Programma (RAP), is het initiatief genomen door de Europese automobielclubs. Door de veiligheid op de wegkenmerken te beoordelen worden toevalligheden uitgeschakeld. In de beoordelingen spelen onverantwoord rijgedrag (drank, drugs, excessieve snelheden e.d.) dan ook geen rol.

De resultaten van de beoordeling leveren wegbeheerders en weggebruikers bruikbare informatie op. De wegbeheerder krijgt een reëel beeld van de plaatsen waar de veiligheid van de wegen tekort schiet. Op deze wijze kan eenvoudige worden bepaald waar extra investeringen nodig zijn. De weggebruiker op zijn beurt krijgt een eenvoudig beoordelingssysteem (door middel van sterren) waarmee hij een idee krijgt van de veiligheid van de weg en waarmee hij zijn routekeuze kan bepalen. De informatie kan via routeplanners en routenavigatiesystemen worden bekeken.

Deze objectieve benadering moet volgens EuroRAP bijdragen aan de Europese doelstelling van een 50% reductie van verkeersdoden en ziekenhuisgewonden in 2020. In Europa vallen jaarlijks 50.000 doden in het verkeer.

Als start in Nederland heeft de ANWB het adviesbureau Mobycon opdracht verleend de sterrenscores voor het Zuid-Hollandse provinciale wegennet te bepalen. Uit de inventarisatie van de 751 kilometer provinciale weg in Zuid Holland bleek de volgende verdeling van scores:

Wegen met score 1 ster: 0 %
Wegen met score 2 sterren: 17 %
Wegen met score 3 sterren: 51 %
Wegen met score 4 sterren: 31 %

Met een gemiddelde score van 82.6 % van wegen die drie sterren of meer hebben haalt het Zuid-Hollandse wegennet gemiddeld een voldoende. Ook in Europees verband is dit een zeer acceptabele score. Niettemin vindt de ANWB dat er gestreeft moet worden naar een score van vier sterren voor het merendeel van de Nederlandse wegen.

De resultaten van de EuroRAP score zullen de komende maanden samen met de wegbeheerder provincie Zuid-Holland worden besproken. Met name de wegen die slechts twee sterren scoren en weggedeelten die volgens Duurzaam Veilig zijn aangelegd maar niet het maximale aantal sterren krijgen verdienen daarbij aandacht. De bedoeling is te bekijken op welke manier het programma Duurzaam Veilig wegbeheer en de Road Protection Score (RPS) elkaar kunnen aanvullen. RPS is een systeem om de verkeersveiligheid op bestaande wegen te beoordelen.

De ANWB gaat ervan uit dat EuroRAP de komende jaren een belangrijke rol zal gaan spelen in de communicatie over de veiligheid van wegen. En zij roept alle provincies op EuroRAP in te zetten om de veiligheid van de wegen in beeld te brengen.

De ANWB vertrouwt erop dat minister van Verkeer en Waterstaat EuroRAP zal ondersteunen door data en kennis van het hoofdwegennet beschikbaar te stellen zodat deze ook van sterren kunnen worden voorzien.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)