Mei 2006

ANVR schorst lid na bemiddeling kindersexreis Thailand Brancheorganisaatie ANVR heeft een reisonderneming als lid geschorst, die had bemiddeld in een sexreis met kinderprostitutie naar Thailand. De kwestie kwam aan het licht, doordat de betreffende 'sextoerist' een undercoverjournalist van televisiezender SBS6 bleek te zijn. ANVR zal de betreffende reisondernemingn het lidmaatschap ontnemen.
Reisbrancheorganisatie ANVR heeft met ontzetting gereageerd op de televisiebeelden en uitspraken van een reisonderneming die zich inliet met het organiseren en aanbieden van reizen met kinderprostitutie als doel, tijdens de uitzending van het SBS 6-programma `Undercover in Nederland'.

Eigen onderzoek
Het ANVR heeft betrokken reisonderneming, mede na eigen onderzoek, in een brief laten weten over te gaan tot schorsing als lid van het ANVR om vervolgens het lidmaatschap te kunnen ontnemen.

Gedragscode
De bewuste reisonderneming heeft gehandeld tegen alles waar het ANVR voor staat: kwaliteit en zekerheid. Het ANVR ondersteunt de bestrijding van seksueel misbruik van kinderen en heeft dit dan ook duidelijk in zijn gedragscode staan.

Strafbaar
ANVR leden mogen zich op geen enkele wijze inlaten met het organiseren of aanbieden van reizen die (mede) kinderprostitutie ten doel hebben. ANVR reisondernemingen dragen er tevens zorg voor dat contracten met hotels kunnen worden opgezegd als deze gelegenheid geven tot dergelijke praktijken. Ook reizigers moeten weten dat seksueel misbruik van kinderen strafbaar is in Nederland, ook al werd het misdrijf in het buitenland begaan.

Uiterste maatrege;
Het ANVR kan het handelen van bewuste reisonderneming niet tolereren en ziet zich dan ook genoodzaakt over te gaan tot deze uiterste maatregel.