Het Nederlandse Rode Kruis

24 mei 2006
Rode Kruis bezorgd over schendingen humanitair oorlogsrecht

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) bezoekt overal ter wereld gevangenen, zoals hier in Colombia (Foto archief ICRC)

De Amerikaanse regering weigert het internationale Rode Kruis (ICRC) toegang tot geheime gevangenissen waar verdachten van terrorisme worden vastgehouden. President Kellenberger van het ICRC heeft daar kritiek op geuit. Het is zeer ongebruikelijk dat het Rode Kruis openlijk kritiek levert op een land.

Bezoeken geheime detentieplaatsen
Volgens het humanitair oorlogsrecht moet het ICRC tijdens een oorlog toegang krijgen tot alle mensen die gevangen zitten. Daarom eist het ICRC bij de Amerikaanse regering toegang tot de zogenaamde geheime detentieplaatsen. Het ICRC kan dan de omstandigheden controleren in de gevangenis. Ook worden de gevangenen bij een bezoek van het Rode Kruis geregistreerd. Iedere gevangene heeft recht op een humane behandeling en het is verboden mensen te laten verdwijnen.

Het Rode Kruis brengt meestal via een rapport aan de betrokken staat aanbevelingen uit over de behandeling van gevangenen. Dat rapport is vertrouwelijk, tenzij de aanbevelingen van het Rode Kruis bij herhaling niet worden opgevolgd, of als een regering ten onrechte zegt alle aanbevelingen te hebben opgevolgd.

Ook zorgen over Afghanistan
Het Internationale Rode Kruis (ICRC) heeft ook zijn zorg uitgesproken over het toenemende geweld in Afghanistan. Het ICRC vroeg de strijdende partijen om de burgerbevolking zoveel mogelijk te beschermen. Tijdens verschillende aanvallen werden ook burgers het slachtoffer van de vijandelijkheden.

Het ICRC riep de strijdende partijen op om het humanitair oorlogsrecht te respecteren. Het ICRC heeft de steun aan het ziekenhuis in Kandahar opgeschroefd omdat er een golf van gewonden binnenkomt. Samen met de Afghaanse Rode Halve Maan-vereniging helpt het ICRC de getroffen burgers.

Meer informatie:

* humanitair oorlogsrecht