Friese volbloed helpt Nederlandse verslaafden in Schotland.

Castle craig nederland b.v.

Friese volbloed helpt Nederlandse verslaafden in Schotland.

Den Haag (23 mei 2006) - Het Castle Craig ziekenhuis laat paarden een exclusieve rol spelen in de behandeling van verslaafden. Als eerste heeft Castle Craig het zogenaamde Equine Assisted Therapy gelanceerd voor alcohol- en drugspatiënten in Schotland, waarbij zij met behulp van paarden verslavingsproblemen overwinnen. Deze innovatieve vorm van therapie wordt ook aangeboden aan de Nederlandse patiënten die in Castle Craig de behandeling volgen voor hun verslaving. Momenteel verblijven ongeveer 35 Nederlandse patiënten in het Schotse Castle Craig; het overgrote deel vergoed door de zorgverzekeraars.

Groepjes van 6 patiënten gaan met een therapeut, die volledig is getraind in Equine Assisted Therapy, een omheinde wei binnen. Elke patiënt kiest een paard en voert simpele oefeningen uit, zoals het paard in een gemarkeerde cirkel proberen te krijgen zonder deze aan te raken of om te kopen. Als de communicatietechnieken van de patiënten niet lijken te werken, moeten zij alternatieve wegen vinden om dit probleem op te lossen. De therapeut zal aanwezig zijn om persoonlijke problematiek of emoties die gedurende de sessie bovenkomen te begeleiden. Equine Therapy wordt aangeboden als aanvulling op de reguliere behandeling in de kliniek en zal patiënten meer bewust maken van het effect van hun gedrag en reacties in bepaalde situaties van hun leven.

Aureol Gillan, senior-therapeut in Castle Craig die het programma leidt, legt uit dat Equine Therapy echt een aanvulling is voor patiënten die moeilijkheden ondervinden met hun gevoelens in een normale groepssetting. Paarden vereisen werk, niets zal onmiddellijk worden bereikt en wanneer het ene plan niet werkt, moet je een andere benadering proberen. Er is geen directe bevrediging, iets wat verslaafden hebben geprobeerd na te jagen gedurende hun actieve verslaving.

Frances Beek, directeur van Castle Craig Nederland, het kantoor in Den Haag waar de patiënten in Nederland worden begeleid zegt: Dit nieuwe programma in Castle Craig zal vertrouwen in zichzelf, geduld en doorzettingsvermogen opbouwen in het leven van de patiënt. Het zal de eerste keer zijn dat deze therapie toegankelijk is voor Nederlandse patiënten in Schotland en sluit nauw aan op het 12 Stappen programma dat Castle Craig biedt.