Cultuurfonds steunt Volledige Werken Hermans met 45.000 euro

St prins bernhard cultuurfonds

Amsterdam, 23 mei 2006. Het landelijk fonds van het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft in het eerste kwartaal van 2006 ruim 2,3 miljoen euro toegekend in de sectoren geschiedenis & letteren, beeldende kunst, muziek & theater, kunst- en cultuureducatie en monumentenzorg en natuurbehoud. De belangrijkste bijdrage ging naar Uitgeverij De Bezige Bij voor de publicatiereeks Volledige Werken van W.F. Hermans. Het bedrag van 45.000 euro is geoormerkt voor de afbeeldingen in de serie.

Geschiedenis & letteren
In de sector geschiedenis en letteren zijn bijdragen toegezegd aan o.a. de Stichting Limburgs historisch en volkskundig Museum in Venlo voor de reizende tentoonstelling Het geheim van de Kelten, die behalve in Venlo ook in Leiden en Borger te zien zal zijn (30.000); aan Uitgeverij SUN in Amsterdam voor de publicatie Kwekeling tussen akte en ideaal door M. van Essen, red. (5.500) Totaal toegewezen: 165.100 euro.

Beeldende kunst
In de sector beeldende kunst gingen toezeggingen naar o.a. Uitgeverij Thoth, Bussum voor de publicatie Bram van Velde, kunstschilder door E. Slagter, die in het najaar verschijnt bij de aan de kunstenaar gewijde tentoonstelling in het Dordrechts Museum (13.000); naar het Koninklijk Instituut voor de Tropen, Amsterdam voor de tentoonstelling en de catalogus Pracht en Kraal (25.000 euro); naar de Stichting If I can't dance, I don't want to be part of your revolution, Utrecht voor de aan performance kunst gewijde manifestatie If I can't dance in Utrecht en Den Bosch (15.000 euro); naar de Vereniging Vrienden van Modern Glas, Den Haag voor activiteiten op verschillende plaatsen in Nederland in het kader van de lumstrumviering (20.000 euro uit het Hugo van Win Glasfonds). Totaal toegewezen: 992.000 euro, inclusief de jaarlijkse bijdrage aan de Vereniging Rembrandt (593.000 euro).

Muziek & theater
De commissie Podiumkunsten kende bijdragen toe aan o.a. Stichting Orlando Festival, Amsterdam voor de jubileumeditie van het jaarlijkse festival (10.000 euro); aan Stichting Nationaal Jeugdorkest, Apeldoorn voor de NJO Summer Academy (24.000 euro, waarvan 5.000 euro uit het Fonds Henri Fock en 9.400 uit het Russisch Cultuur Fonds voor de deelname van Russische studenten aan het festival); aan Stichting Tong Tong, Den Haag voor het krontjongfestival tijdens de Pasar Malam Besar in Den Haag (7.000 euro); aan Stichting Zomercarnaval Nederland, Rotterdam voor de nationale Battle of Drums (12.500 euro); aan Stichting The Glasshouse, Amsterdam voor de experimentele theaterproductie in de vorm van een radio-uitzending Titus Geen Shakespeare (15.000 euro). Totaal toegewezen: 290.300 euro.

Kunst- en cultuureducatie
De belangrijkste bijdrage in deze sector is toegewezen aan Stichting Art as Well/Een Hele Kunst, Amsterdam voor de familiemusical Het raadsel van de kluizenaar, waaraan talenten met een handicap deelnemen (20.000 euro uit het René H. van Bokkum Fonds). Totaal toegewezen: 71.000 euro.

Monumentenzorg
In de sector monumentenzorg kreeg de Stichting Open Monumentendagen, Amsterdam een bedrag van 24.000 euro voor een nieuwe website en de Stichting Erfgoed Actueel, Amsterdam 7.900 euro voor de inventarisatie van erfgoededucatie in de monumentenwereld. De Stichting Huis te Manpad ontving een toezegging van 18.000 euro voor de restauratie van het park en de tuin. Een aantal kerken in o.a. Hoorn (N-H), Dorkwerd (Gr.) en Niebert (Gr.) kregen voor de restauratie van de kerk respectievelijk 26.000, 18.000 en 17.000 euro. Totaal toegewezen: 330.700.

Natuurbehoud
Het project Grutto's in de Workumerwaard van It Fryske Gea, Olterterp kan rekenen op een bijdrage van 20.500 euro (waarvan 2.000 uit het Barbara Eveline Keuning Fonds) voor het behoud van de grutto. Het project staat onder leiding van Theunis Piersma, die in 2003 de Cultuurfonds Prijs voor Natuurbehoud ontving. Voor de productie van een dvd over Nederlandse libellen kreeg de Vereniging voor Libellenstudie, Assen een bedrag van 2.800 euro. De Vereniging Onderzoek Flora en Fauna, Nijmegen mag rekenen op een bijdrage van 21.000 euro voor het jubileumnummer van het tijdschrift 'De levende natuur'. In totaal werd 77.300 euro toegezegd in de sector Natuurbehoud.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds steunt activiteiten op het gebied van cultuur en natuurbehoud in Nederland. Het fonds kent voor zijn werkterreinen (geschiedenis & letteren, beeldende kunst, muziek & theater, kunst- en cultuureducatie, monumentenzorg, natuurbehoud en beurzen) vaste adviescommissies, die viermaal per jaar bijeenkomen voor de beoordeling van projecten. De commissie Podiumkunsten vergadert vijfmaal per jaar, de commissie Natuurbehoud driemaal. De aanvragen voor Cultuurfondsbeurzen voor talentvolle afgestudeerden aan hbo en wo worden beoordeeld door de commissie Beurzen. Cultuurfondsbeurzen worden één maal per jaar toegekend. Het budget voor financiële ondersteuning, opdrachten, prijzen en beurzen bedraagt in 2006 ongeveer 18 miljoen euro. Hiervan wordt de helft besteed door de twaalf regionale afdelingen.

Een overzicht van alle toegewezen bedragen is te vinden in de projectendatabase op cultuurfonds.nl