Arriva


Arriva vecht besluit aanbesteding Noord en Zuidwest Friesland aan

Arriva gaat het besluit van de provincie Fryslân rond de concessie Noord- en Zuidwest Friesland aanvechten. De provincie Fryslân heeft vanmorgen bekend gemaakt dat het vervoer over gaat naar vervoerder Connexxion. Arriva is van mening dat er procedurefouten zijn gemaakt en vindt dat er gegronde redenen zijn om de aanbesteding over te doen.

Het verlies van de concessie heeft grote gevolgen voor Arriva. Het speerpunt van de activiteiten van Arriva verplaatst zich met het verlies van deze concessie meer naar het zuidwesten van Nederland. Dit kan gevolgen hebben voor de vestigingsplaats van het hoofdkantoor van Arriva, dat nu nog gevestigd is in Heerenveen.
In de Wet Personenvervoer 2000 is vastgelegd dat het personeel in de regio Noord- en Zuidwest Fryslân, meer dan 300 ftes, over gaat naar de nieuwe vervoerder. Daarnaast zal deze aanbesteding ook gevolgen hebben voor het personeel op het hoofdkantoor, waarbij gedwongen ontslagen niet worden uitgesloten.
Arriva heeft in Noord- en Zuidwest Friesland vestigingen in Sneek, Balk, Leeuwarden, Minnertsga, Dokkum en Heerenveen. Arriva heeft fors geïnvesteerd (120 miljoen euro) in de nieuwe treinen van Arriva in de provincies Groningen en Friesland. De onderhavige busconcessie loopt dwars door dit gebied. Arriva beraadt zich met haar partners over op welke wijze de belangen van Arriva in deze veilig gesteld kunnen worden.

---


Noot voor de redactie (