Dienstenbond CNV

2e ronde CAO ARCADIS
24-05-2006

Op 24 mei 2006 hebben we in een 2e gespreksronde met de directie onderhandeld over de nieuwe CAO bij ARCADIS. De sfeer was weliswaar prettig, maar het overleg was minder constructief. Wat is er aan de hand?

Daar waar ARCADIS bij brief van 27 maart 2006 aan alle medewerkers heeft laten weten voorstellen te zullen gaan doen over een resultaatafhankelijke uitkeringsregeling en dit voornemen in het 1ste gesprek met vakorganisaties op 27 april 2006 heeft herhaald, stelt de directie nu voor het gehele onderwerp door te schuiven naar een volgende CAO. De reden die hierbij wordt aangegeven is dat er geen ruimte in de begroting is om voor het kalenderjaar 2006 in CAO verband nog iets toe te zeggen !!??

Indien dit het standpunt van ARCADIS blijft, zullen ook wij voorstellen een aantal door ARCADIS gewenste CAO wijzigingen maar door te schuiven. Maar dat het afspreken van een resultaat afhankelijke beloningsregeling onze uitdrukkelijke voorkeur heeft, mag duidelijk zijn.

In de tweede plaats heeft ARCADIS het CAO overleg (weer) onder druk gezet door het onderwerp pensioen zeer prominent op deze CAO agenda te willen plaatsen. ARCADIS wenst in deze CAO-onderhandelingen een toezegging van vakorganisaties dat er wederom gesproken gaat worden over een reglementswijziging èn dat we over deze wijziging voor 1 januari 2007 overeenstemming zullen (!) bereiken. Wij hebben aangegeven dat we onze verantwoordelijkheid tot nu toe altijd nog hebben genomen als daar gegronde reden voor zijn. En indien dat nu ook het geval mocht blijken te zijn, lopen we niet weg. Maar om op voorhand in te stemmen met iets waarover we nog helemaal niet zijn geïnformeerd, is vragen om het onmogelijke. Op 27 april 2006 is ons een uitgebreide notitie toegezegd waarin de diverse aspecten van de nieuwe pensioenregeling aan de orde zullen komen. Deze notitie hebben we nog steeds niet ontvangen! Kortom, zolang we niet precies weten waar het over gaat, kunnen we de door ARCADIS gevraagde afspraak in ieder geval niet maken.

Wij hebben ARCADIS verzocht om het standpunt ten aanzien van de resultaat afhankelijke beloningsregeling te heroverwegen en ons uitgebreid te informeren over de pensioen-problematiek (inclusief een analyse).

Nadat we een vervolgdatum voor het CAO-overleg hadden afgesproken, is de bespreking beëindigd. Het volgende overleg vindt plaats op 12 juni 2006, 13.30 uur.

Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf. Dat kan telefonisch (055 577 26 40) of per mail (w.burggraaf@cnvdibo.nl).