Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Uitstelbrief op kamervragen van Buijs over het gebruik van permethrine

Kamerstuk, 24-5-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-K-U-2682081

24 mei 2006

Antwoorden van de minister op kamervragen van het Kamerlid Buijs over het gebruik van permethrine. (2050612510)

Vraag 1
Herinnert u zich de antwoorden van uw ambtvoorganger op vragen van 10 augustus 1999 over het gebruik van permethrine als preventie tegen malaria?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Bent u bekend met het standpunt van de World Health Organisation (WHO) aangaande het gebruik van geïmpregneerde muskietennetten? Bent u tevens bekend met de informatie van het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering (LCR) aangaande het gebruik van insectendodende en, in het geval van permethrine, ook insectenwerende middelen tegen malaria? Hoe beoordeelt u het gebruik van geïmpregneerde muskietennetten binnen het scala aan preventieve maatregelen tegen
malaria?

Antwoord 2
Ik ben bekend met de standpunten van de WHO en het LCR. Binnen het scala aan preventieve maatregelen tegen malaria vormt het juist en zorgvuldig gebruik van een geïmpregneerd muskietennet voor een tropenreiziger slechts aanvullende bescherming ter voorkoming van malaria.

Vraag 3
Wat is, zes jaar later, de stand van zaken met betrekking tot de toelating van permethrine voor het impregneren van horren en bednetten in de strijd tegen malaria? Hoeveel aanvragen heeft het College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen (CTB) de afgelopen jaren ontvangen? Hoeveel aanvragen zijn afgewezen? Wat is hiervan de oorzaak?

Antwoord 3
Permethrine is in Nederland op dit moment niet toegelaten voor het impregneren van horren en bednetten in de strijd tegen malaria. Het CTB heeft de afgelopen jaren geen volledige aanvragen ontvangen.

Vraag 4
Bent u bereid, uit oogpunt van de volksgezondheid, op korte termijn te bevorderen dat permethrine wordt toegelaten voor toepassingen in het kader van de preventie tegen
malaria? Bent u bereid initiatieven te ontplooien om permethrine erkend te krijgen, mocht blijken dat bedrijven, om welke redenen dan ook, afzien van het starten van een toelatingsprocedure? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 4
Neen. Permethrine wordt op dit moment in het kader van richtlijn nr. 98/8/EG betreffende het op de markt brengen van biociden (PB EG L 123) beoordeeld voor toepassing als houtverduurzamingsmiddel, insecticide en insectenafweer. Ik acht het ongewenst om vooruitlopend op Europese besluitvorming, nationale maatregelen te nemen.