Persbericht

HP versterkt serverlijn met nieuwe Intel dual-core platforms

UTRECHT, 24 mei 2006 - HP kondigt aan de volgende generatie van de HP ProLiant en HP BladeSystem serverlijnen te voorzien van modellen met Intels nieuwste dual-core processors uit de Xeon 5100 en 5000 series. Testen wijzen uit dat hiermee de snelste tweeprocessor systemen ter wereld beschikbaar komen. HP is eveneens de eerste leverancier die met deze aankondiging de meest eenvoudige transitie naar nieuwe platforms biedt met een hulpmiddel dat het mogelijk maakt via een paar muisklikken de transitie uit te voeren. In Nederland is HP met een marktaandeel van 54% veruit nummer 1 in de servermarkt.

Door de uitgekiende architectuur van de nieuwe x86-gebaseerde HP ProLiant en HP BladeSystem servers, blinken zij vooral uit op het gebied van prestaties, koeling, beheerfunctionaliteit en virtualisatie, wat zich direct vertaalt in een grotere IT-efficiency. Verder heeft HP verbeteringen aangebracht in essentiële subsystemen, zoals beheer, netwerk, opslag en voeding. Ook biedt de nieuwe HP ProLiant Essentials-software een grotere controle over de systemen, waardoor de eigendomskosten verminderen en systeemprestaties verbeteren. Uit testen is gebleken dat specifieke zakelijke applicaties die draaien op HP ProLiant servers een betere stroom/prestatie-ratio laten zien en tot 48% beter presteren (1), terwijl andere applicaties snelheidsverbeteringen tot bijna 101% laten zien (2).

Talrijke innovaties
HP heeft de belangrijkste servercomponenten verder verbeterd, waardoor een uitgebalanceerde systeemarchitectuur ontstaat die de prestaties van dual-core processors - en daardoor de totale systeemprestaties - maximaliseert. Hierdoor zijn deze servers bij uitstek geschikt voor bedrijfskritische applicaties en virtuele serveromgevingen. De architectuur van de nieuwe serverlijnen is op de volgende punten verbeterd: nieuwe HP Smart Array RAID-controllers en Serial Attached SCSI (SAS)-schijven in kleinere uitvoering, nieuwe netwerkfunctionaliteit, grotere geheugencapaciteit en snelle toegang op afstand tot 'lights-out'-omgevingen, zoals onbemande datacentra.

Voor gebruikers van bestaande HP ProLiant-servers met dual-core Intel Xeon processors biedt HP als eerste serverfabrikant een eenvoudig migratiepad naar de nieuwe platforms met een recht-toe-recht-aan point-and-click methode. Door gebruik te maken van het nieuwe 'HP ProLiant Essentials Server Migration Pack: Physical to ProLiant', kunnen klanten elke x86 Microsoft Windows-server naar HP's snelle platform van de volgende generatie migreren. HP komt ook met een nieuwe universele harde schijf voor alle HP ProLiant servers. Het betreft een Small Form Factor Serial Attached SCSI vaste schijf. Dit voorkomt dat klanten met verschillende schijftechnologieën moeten werken en het vereenvoudigt het beheer van harde schijven.

Tot slot introduceert HP de Integrated Lights-Out (iLO) 2 managementprocessor met snelle, virtuele KVM (toetsenbord, video en muis) en betere mogelijkheden voor beheer op afstand. Met iLO 2 heeft men de volledige controle over HP ProLiant- en HP BladeSystem-servers vanaf elke webbrowser. Dit verlaagt de beheerkosten van de platforms, doordat lokaties op afstand en onbemande datacentra minder vaak bezocht hoeven te worden. Ook is het niet meer nodig om meerdere oplossingen voor serverbeheer op afstand aan te houden.

Nieuwe servers leveren topprestaties
HP ProLiant servers met dual-core processors kunnen de prestaties van bedrijfskritische applicaties - zoals databases, ERP, CRM, mail en messaging, virtuele machines en terminal services - substantieel doen toenemen, zonder dat de systeemkosten stijgen.

Zo blijkt uit snelheidstesten waarvan HP de resultaten vandaag eveneens publiceert, dat een twee-processor (2 processors / 4 cores / 4 threads), two-tier SAP Sales and Distribution (SD) Standard Application Benchmark op een dual-core HP ProLiant ML370 G5 server topprestaties levert. De server bediende 1200 SAP SD Benchmark-gebruikers met een gemiddelde dialoog-responstijd van 1,99 seconde en haalde 6000 SAPS, 120.000 volledig verwerkte items per uur en 360.000 dialoogstappen per uur. Het CPU-gebruik werd hierbij over de processors verdeeld, met 99 procent op de centrale server; de gemiddelde database- opvraagtijd (dia/upd) bleek 0,030 sec/0,009 sec. Deze server ondersteunde 603 SAP SD Benchmark-gebruikers meer dan de single-core ML370 G4 in de vorige two-tier SAP SD Standard Application Benchmark, wat neerkomt op een prestatieverbetering van bijna 101 procent.

Op het gebied van on-line transactieverwerking (OLTP) biedt de HP ProLiant ML370 G5, voorzien van de Intel Xeon 5160 processor, 's werelds beste 2-processor x86-serverprestaties met een zeer indrukwekkende TPC-C benchmark van 169.360 tpmC @ $2,93/tpmC. Dit zijn de beste resultaten voor Microsoft Windows Server 2003 en Microsoft SQL Server 2005 ooit behaald, en liggen 48 procent hoger dan wat de naaste Amerikaanse concurrent te bieden heeft (deze resultaten zijn gebaseerd op testen uitgevoerd op 22 mei 2006). De nieuwe servers voorzien van de Intel Xeon 5100 en 5000 processors zijn de HP ProLiant DL140, DL360 en DL380 (rack-modellen), de HP ProLiant ML150, ML350 en ML370 tower-servers en de HP ProLiant BL20p server-blade. Deze servers zijn gekwalificeerd voor gebruik met alle belangrijke besturingssystemen, inclusief Microsoft Windows, Linux en VMware.

Vier werkstations
Voorts heeft HP onlangs vier op Intel-processors gebaseerde werkstations geïntroduceerd, die opnieuw grotere prestaties leveren en die werkstations voor het eerst ook een mobiele dimensie geven. De 'desk-side' HP xw6400 en xw8400 Workstations zijn voorzien van dual-core Intel Xeon-processors en zijn eenvoudig uitbreidbaar, terwijl de HP Compaq nw8440 en nw9440 mobiele werkstations de kracht van een werkstation combineren met het gemak van een notebook. Vooral professionals, zoals video-editors, ingenieurs, ontwerpers en makers van computeranimaties, zullen dit weten te waarderen. Om klanten te helpen het volle potentieel van HP-servers te benutten, biedt HP Services een brede reeks gunstig geprijsde datacenter-diensten, bedoeld voor permanente ondersteuning tijdens de hele levensduur van de servers. Zo zorgen de voedings- en koelservices voor datacentra, gebaseerd op onderzoek van HP Labs, voor besparingen tot twintig procent op de stroomrekening voor koeling.

Prijzen en beschikbaarheid
De dual-core HP ProLiant DL140, DL360, DL380, ML150, ML350, ML370 en BL20p servers zullen naar verwachting eind juni 2006 beschikbaar zijn. Prijzen zullen tegen die tijd bekend worden gemaakt. Meer informatie over HP ProLiant servers is beschikbaar op www.hp.com/go/proliant. Meer informatie over HP BladeSystem-technologie is te vinden op www.hp.com/go/bladesystem. Meer informatie over services voor HP-servers is beschikbaar op adres http://h20219.www2.hp.com/services/cache/10768-0-0-225-121.html.

(1) TCP-C-resultaten per 22 mei 2006, zie www.tpc.org (2) Resultaten behaald tijdens benchmarktesten door HP op 12 mei 2006. Meer informatie is te vinden op www.sap.com/benchmark.

Over HP
HP is wereldwijd leverancier van technologische oplossingen voor consumenten, bedrijven en instellingen. Het HP aanbod omvat producten en diensten voor een totale IT infrastructuur, personal computing en imaging en printing oplossingen. Over de laatste 4 kwartalen, eindigend op 30 april 2006, behaalde HP wereldwijd een omzet van $ 88,9 miljard. Meer informatie over HP is te vinden op http://www.hp.nl.

Contactpersonen voor
de redactie:

Jolanda Peek, 030 222 26 21, jolanda.peek@hp.com
Of
H&K/MCS, Perlita Fränkel, 023 562 82 08, perlitaf@monogram.nl

Hewlett-Packard Nederland
Orteliuslaan 1000
3528 BD Utrecht
www.hp.nl