VNO-NCW: belastingplannen Wijn goed voor Nederlandse economie

Vereniging vno-ncw

VNO-NCW: belastingplannen Wijn goed voor de Nederlandse economie

Den Haag, 24 mei 2006 - De ondernemingsorganisatie VNO-NCW is blij met de kabinetsplannen om de vennootschapsbelasting te moderniseren. Doordat per saldo minder belasting moet worden afgedragen op de winsten van ondernemingen, zullen Nederlandse bedrijven de internationale concurrentie weer beter aankunnen. Ook als vestigingsland voor buitenlandse bedrijven komt Nederland door de lagere tarieven weer beter op de kaart te staan. In deze kabinetsperiode is het Vpb-tarief gedaald van 34,5 procent naar 25,5 procent, en voor het MKB zelfs naar 20 procent en 23,5 procent.

Het kabinet introduceert speciale lage tarieven voor kennisontwikkeling (innovatiebox: 10 procent) en kapitaal (groepsrentebox: 5 procent). Hierdoor is het voor bedrijven een stuk interessanter om gemakkelijk verplaatsbare activiteiten (kennis en kapitaal) in Nederland te (blijven) uitvoeren. De innovatiebox is bovendien een flinke en noodzakelijke impuls voor de kenniseconomie. Nederland wordt voor innovatie the place-to-be. De box staat open voor alle bedrijven van groot tot klein.
Gezien de Vpb-schijven van 20 procent en 23,5 procent en de winstvrijstelling van 10 procent in de inkomstenbelasting geeft de staatssecretaris aan oog te hebben voor de groeimogelijkheden van het MKB. Veel investeringprojecten worden immers eerder rendabel.

VNO-NCW is blij dat staatssecretaris Wijn heeft geluisterd naar het Nederlandse bedrijfsleven en is teruggekomen op zijn aanvankelijke voorstel om de afschrijvingen van bedrijfspanden te beperken tot de WOZ-waarde (waarde voor de OZB). Voor bedrijven die hun bedrijfsgebouw in eigendom hebben, blijft afschrijving toch mogelijk tot 50 procent van de WOZ-waarde.

Aanvankelijk leek het erop dat een tarief van 25 procent per 1 januari a.s. haalbaar zou zijn. Uiteindelijk is een tariefstructuur vastgesteld van 20 - 23,5 - 25,5 procent en een lager tarief voor de innovatiebox (10 procent in plaats van 15 procent). Hiermee valt de tariefverlaging nu wat gunstiger uit voor kleine en middelgrote winsten en wordt innovatie extra bevorderd. De nieuwe tariefstructuur voorkomt het vertrek van Japanse bedrijven uit Nederland. Aangezien het gaat om veel bedrijven en duizenden arbeidsplaatsen, is VNO-NCW het eens met de beslissing van de staatssecretaris om de tariefstructuur aan te passen en hiermee geen risico's te lopen. Het is natuurlijk wel vreemd dat Nederland en bijna 50 procent van de EU door Japan als 'belastingparadijs' worden afgeschilderd. Daarover moet binnen de EU en met Japan nader worden gesproken.


----------------------------
Meer informatie over VNO-NCW is te vinden op www.vno-ncw.nl

De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op 070-3490167 of anders via Angélique Heijl 06-52454939