Landstede


Studenten sluiten oriëntatiejaar goed af

Nederland heeft er achttien militairen in de dop erbij. Op het terrein van de Generaal Spoorkazerne in Ermelo namen achttien Landstede-studenten van het Oriëntatiejaar Koninklijke Landmacht hun certificaat in ontvangst.

Dit oriëntatiejaar is bedoeld voor jongeren van die nog leerplichtig zijn en willen snuffelen aan het leven bij de landmacht.

Je hebt van die jongeren die van kinds af aan al gefascineerd zijn door militairen en landmacht. Als je nog leerplichtig bent is dit oriëntatiejaar een ideale oplossing om tóch te studeren en tegelijk te testen of je geschikt bent voor een baan bij de landmacht, vertelt Landstede-docent Jan Zwanenburg.

Naast de militaire opleiding volgen de studenten ook een studierichting van Landstede. Dit kunnen allerlei studierichtingen zijn, bijvoorbeeld in de zorg, techniek, werktuigbouwkunde en economie.

Uniform
Bij het inschrijven voor het oriëntatiejaar hoort ook een psychologische en lichamelijke test. Dit is nog maar een oppervlakkige test, als ze echt bij de landmacht gaan werken worden ze grondig getest.

Om teleurstellingen te voorkomen vertellen we dit aan het begin van het oriëntatiejaar. De discipline begint al bij het inschrijven; alle papieren en formulieren moeten netjes op tijd worden ingeleverd en de studenten krijgen een intakegesprek voor de studierichting die ze willen kiezen, vertelt Jan Zwanenburg.

En, een uniform kan natuurlijk niet ontbreken. De studenten gaan aan het begin van het jaar met zn allen naar Utrecht om kleding te passen. Eenmaal terug wordt de kleding direct getest, ze blijven dan twee dagen op de kazerne om allerlei activiteiten te doen.

Tijdens het oriëntatiejaar gaan de studenten, of misschien beter gezegd, de militairen in spe, vier keer een week op bivak. Compleet met hindernisbaan, sport en Coopertest en mars lopen wordt gekeken of de kandidaten geschikt zijn voor een baan als militair en zo ja, op welk niveau.

Meisjes
De afgelopen jaren nam het aantal jongeren dat zich aanmelden voor het oriëntatiejaar Koninklijke Luchtmacht alleen maar toe. De groepen bestaan vaak grotendeels uit jongens, maar ook de meisjes laten steeds meer van zich horen.

Ongeveer een kwart van de studenten zijn meisjes. Voor wat betreft de prestaties doen ze zeker niet onder voor de jongens. De prestaties worden uitgedrukt in niveaus 1 tot en met 4, waarvan vier het zwaarst (gevechts)niveau is, zegt Jan Zwanenburg.

De aanmeldingen voor het komende opleidingsjaar stromen al weer volop binnen. We streven naar een verdubbeling van vorig jaar en dat lijkt aardig te lukken, lacht Jan Zwanenburg.

Landstede werkt in deze opleiding samen met de Banenwinkel Zwolle. Deze verwijst belangstellenden door naar de mogelijkheid van het oriëntatiejaar.

Meer opleidingsinformatie