Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

de Koningin - parlementaire stukken - Antwoorden op kamervragen over de aanpassing van een logo door de Commissaris der Koningin in de provincie Noord-Brabant, mevrouw Maij-Weggen

Antwoorden op kamervragen over de aanpassing van een logo door de Commissaris der Koningin in de provincie Noord-Brabant, mevrouw Maij-Weggen

16 mei 2006

Antwoorden op Kamervragen van het lid Externe link Wilders over de aanpassing van een logo door de Commissaris der Koningin in de provincie Noord-Brabant, mevrouw Maij-Weggen (16 mei 2006).
---


1. Vraag Hebt u kennisgenomen van de berichten over het feit dat de Commissaris van de Koningin (CvdK) in Noord-Brabant - Mw. Maij-Weggen - een logo voor de feestelijkheden rond 900 jaar hertog Brabant heeft aangepast door de afbeelding van een zwijn eruit te verwijderen? 1)


1. Antwoord Ja.


2. Vraag Hebt u voorts kennisgenomen van de uitspraak van de heer Rooijakkers (hoogleraar Volkscultuur) dat de commissaris dit mede zou hebben gedaan omdat ze een varken in het logo niet netjes zou vinden tegenover de moslimbevolking in Brabant omdat die erdoor beledigd zouden kunnen worden? Deelt u de mening van professor Hooijakkers dat de commissaris zou lijden aan "grootheidswaanzin"?


2. Antwoord Ik heb kennisgenomen van de uitspraak van de heer Rooijakkers in de genoemde kranten. De daarin voorkomende kwalificaties blijven voor zijn rekening.


3. Vraag Deelt u de mening dat een historisch logo - gebaseerd op een miniatuur uit omstreeks 1334, waarin Hertog Jan III van Brabant wordt voorgesteld als een everzwijn - een historisch cultureel Brabants feit is dat niet angstvallig mag worden weggepoetst omwille van angst de gevoelens van moslims in Brabant mogelijkerwijs te kwetsen?


4. Vraag Bent u bereid Commissaris Maij-Weggen aan te spreken op haar gedrag en aan te geven dat de eeuwenoude Nederlandse cultuur niet mag worden uitverkocht noch gewijzigd ter wille van hier te lande verkerende personen van de islamitische religie/cultuur? Bent u bereid dit besluit van de Commissaris terug te draaien?

3 en 4. Antwoord De precieze historische achtergrond van het in de vraag bedoelde logo is mij niet bekend. Dat is ook niet van belang. Bepalend is dat ik als Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geen zeggenschap heb over aangelegenheden als hier aan de orde. Het gaat hier om een zaak van de provincie.


1) Brabants Dagblad, 11 mei 2005 en De Telegraaf, d.d. 12 mei 2006