Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Parlementaire stukken - Antwoorden op kamervragen over het bericht dat het ministerie al begonnen is met het aanleggen van een databank met gelaatsscans en vingerafdrukken zonder wettelijke grondslag

Antwoorden op kamervragen over het bericht dat het ministerie al begonnen is met het aanleggen van een databank met gelaatsscans en vingerafdrukken zonder wettelijke grondslag


2 maart 2006

Vragen van het lid Externe link Duyvendak (GroenLinks) aan de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties over het bericht dat het ministerie al begonnen is met het aanleggen van een databank met gelaatsscans en vingerafdrukken zonder wettelijke grondslag. (Ingezonden 2 maart 2006)
---


1. Vraag Is het waar dat u al begonnen bent met de aanleg van een databank met gelaatsscans en vingerafdrukken zonder dat u hiervoor een wettelijke bevoegdheid hebt gekregen middels een door beide Kamers aangenomen wetsvoorstel? 1)


2. Vraag Waarom hebt u niet eerst toestemming gevraagd aan het parlement?


3. Vraag Hebt u op informele wijze bij coalitiepartijen getoetst of u van hen steun zou krijgen bij uw ambitie om deze databank te centraliseren en voor terrorismebestrijding te gebruiken, in plaats van deze te beperken tot het oorspronkelijke doel: een middel om op gemeentelijk niveau zogenaamde look-alike-fraude tegen te gaan?


4. Vraag Hoe rechtvaardigt u deze ingreep in de privacy? Acht u deze handelwijze legaal?


5. Vraag Wat is uw oordeel over de mening van het College Bescherming Persoonsgegevens, dat de centrale databank waaraan u werkt niet nodig is én technisch niet veilig zou zijn?


6. Vraag Bent u bereid de werkzaamheden aan de databank onmiddellijk stop te zetten?


7. Vraag Deelt u de mening dat het vullen van de databank alleen dan mag plaatsvinden, indien er een wettelijke basis bestaat en het wetsvoorstel waaraan u zegt te werken het Staatsblad heeft bereikt?


8. Vraag Bent u bereid deze vragen te beantwoorden vóór de eerst volgende Regeling van Werkzaamheden van de Kamer op woensdag 8 maart 2006?


1 t/m 8. Antwoord Omdat in het artikel van de Volkskrant dd. 24 februari 2006 de indruk wordt gewekt dat het parlement zou worden gepasseerd met de centrale registratie van gelaatscans en vingerafdrukken in paspoorten heb ik de Tweede Kamer diezelfde dag een brief gezonden. In die brief staat onder meer dat ik verwacht het wetsvoorstel, waarbij de opname van de vingerafdrukken in de reisdocumentenadministratie wordt geregeld én waarbij die administratie een centraal karakter krijgt, in het najaar van 2006 bij de Tweede Kamer te kunnen indienen. De administratie van de reisdocumenten blijft decentraal (bij de uitgevende instanties van de Nederlandse reisdocumenten) totdat het parlement heeft ingestemd met desbetreffende wetsvoorstel. Van de aanleg van een databank is derhalve geen sprake. Wat betreft het opnemen van gelaatscans in een databank merk ik het volgende op. Bij de invoering, in augustus 2006, van de hier bedoelde gezichtsopname (die wordt gemaakt op basis van de foto die de burger indient) verandert er niets aan het decentrale karakter van de reisdocumentenadministratie. De foto wordt dan net als nu (2 opgeslagen in de decentrale reisdocumentenadministratie.


1) De Volkskrant, 24 februari 2006.


2) TK 2004-2005, 25 764, nr. 26.