Gemeente Dinkelland


Afdeling PBC, team Communicatie

PERSBERICHT

Datum: 23 mei 2006

Provincie geeft verklaring van geen bezwaar af voor zorgboerderij, boerderijkamers en een viskwekerij aan de Berghum 3 te Denekamp.

Bij de gemeente Dinkelland is in 2004 een verzoek binnengekomen van een agrariër aan de Berghum 3 te Denekamp voor het realiseren van een, zorgboerderij,boerderijkamers en een viskwekerij. Al deze activiteiten passen niet binnen het huidige bestemmingsplan en er moet dus een herziening van het bestemmingsplan buitengebied worden gevolgd om de plannen te kunnen realiseren. Voor dit project is de planologische procedure gestart voor een partiële herziening. Tevens heeft de gemeente bij de provincie een verklaring van geen bezwaar aangevraagd om op basis van het ontwerpbestemmingsplan vrijstelling te kunnen verlenen voor de bovenstaande activiteiten. Zo kan de aanvrager eerder beginnen met de activiteiten en hoeft men niet te wachten op het onherroepelijk worden van de partiële herziening. De provincie Overijssel heeft ingestemd met de partiele herziening en een verklaring af gegeven dat op basis van het ontwerpbestemming vrijstelling kan worden verleend.

De gemeente is blij met initiatieven als deze. Ze geven een belangrijke nieuwe economische en toeristische impuls aan het buitengebied in de gemeente Dinkelland.

Toelichting
De laatste jaren gaan veel agrariërs op zoek naar nevenactiviteiten om zo een beter inkomen te behalen of hun onderneming meer rendabel te maken. Initiatieven als zorgboerderijen en boerderijkamers al dan niet in combinatie met andere activiteiten zijn op een aantal plaatsen in de gemeente Dinkelland al gerealiseerd.

Dit project is een voorbeeld hoe de sociaal economische functies kunnen worden versterkt op het platteland. Dit is ook één van de aspecten die wordt genoemd in het reconstructieplan. Tevens past dit project binnen de verbetering van de economische en ruimtelijke samenwerking tussen stad en platteland.

Het realiseren van zorgboerderijen als vervolgfunctie voor vrijkomende agrarische bebouwing of als nevenactiviteit bij een agrarisch bedrijf versterkt de samenwerking tussen stad en platteland. Zorgfuncties bevinden zich voornamelijk in het stedelijk gebied, de laatste jaren is er een trend dat de zorg zich meer richt op het buitengebied. Deze ontwikkeling kan zorgen voor een nieuwe economische drager in het buitengebied.

Ook de provincie stimuleert het opzetten van zorgboerderijen als nevenactiviteit of als vervolgfunctie voor vrijkomende agrarische bebouwing. Van belang is wel dat de nieuwe (neven) activiteiten worden uitgeoefend in bestaande bebouwing op het perceel.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met wethouder dhr. Kleissen of met team communicatie, Birgit Boode, telefoonnummer 0541-854 185.

---- --