Syntens


---

Nieuwe impuls voor mkb-maakindustrie in de Veenkolonien

Innovatieproject in Oost-Groningen en Drentse Veenkoloniën

In Oost-Groningen en de Drentse Veenkoloniën is een project gestart dat mkb-bedrijven aanzet om te innoveren in product, productieproces, organisatie en markt. Door meer te innoveren kunnen middelgrote en kleinere industriële bedrijven hun concurrentiekracht vergroten en de economische vitaliteit van de regio versterken.

Het initiatief voor het project komt van de Kamer van Koophandel Groningen, die hiervoor een samenwerking is aangegaan met provinciale en lokale overheden en Syntens. Gezamenlijk steken deze organisaties* ruim 55.000 euro in het project, dat een looptijd heeft van twee jaar. De Rabobanken ondersteunen het project met tienduizend euro. De organisaties hechten belang aan het project omdat de economische structuur van het gebied eenzijdig en daardoor kwetsbaar is.

De maakindustrie is in Oost-Groningen en de Veenkoloniën relatief sterk vertegenwoordigd. De sector telt 360 bedrijven met vijf of meer werkzame personen. Maar deze positie staat onder druk door externe concurrentie, veel regels, hoge productiekosten en een te geringe input van kennis. Vernieuwing is essentieel om deze bedreigingen het hoofd te bieden. Het kennisniveau moet omhoog om de concurrentie aan te kunnen. De ervaring leert dat kleinere bedrijven daar uit eigen beweging te weinig aan toe komen. Men is vooral bezig met de kortere termijn.

Minimaal dertig bedrijven worden in het kader van het project doorgelicht op hun innovatievermogen en -kansen. Deze doorlichtingen kunnen resulteren in individuele actieplannen en in de vorming van innovatiekringen, waarin bedrijven gezamenlijk aan de slag gaan.

Hoofduitvoerder van het project is Syntens. Om voldoende draagvlak te krijgen binnen de doelgroep wordt samenwerking gezocht met lokale bedrijvenverenigingen. Via contacten met deze verenigingen, met brancheorganisaties en met de bedrijfscontactfunctionarissen van de gemeenten verschaft Syntens zich eerst inzicht in lopende initiatieven.


* het project wordt gefinancierd door bijdragen van de Kamer van Koophandel Groningen, de provincies Groningen en Drenthe, de Stuurgroep 'Agenda voor de Veenkoloniën' , de Streekraad Oost-Groningen, de Rabobanken en Syntens

Meer informatie:
Bob van Zanten, beleidsadviseur KvK Groningen, telefoon (050) 5205857 of Tim Heeringa, projectleider bij Syntens, telefoon (050) 5214567