Hoogheemraadschap van Rijnland


sluipmoordenaar?
De grote waternavel: een groene sluipmoordenaar?

Persbericht, 24 mei 2006

Het hoogheemraadschap van Rijnland gaat dit jaar onverminderd door met de grondige bestrijding en verwijdering van de waterplant de grote waternavel uit de sloten en vaarten. Sinds 1999 vormt de plant een probleem in de wateren van Rijnland. Hij zorgt ervoor dat sloten binnen de kortste keren dichtgroeien en belemmert zo de doorstroming van water. Door het schoonmaken van de sloten en vaarten, het geven van voorlichting en door intensieve monitoring blijft Rijnland deze groene sluipmoordenaar actief bestrijden.

de grote waternavel

Een probleem voor het natuurlijk evenwicht

De grote waternavel (hydrocotyle ranunculoides) komt van oorsprong voor in voedselarm water in het Zuid-Amerikaanse oerwoud. In Nederland is het meeste water zeer voedselrijk. Daardoor kan de plant zich razendsnel verspreiden, met name in ondiep water. Binnen korte tijd kan de plant het hele wateroppervlak bedekken. Hierdoor ontstaat zuurstoftekort en wordt het natuurlijk evenwicht verstoord.

Van het Zuid-Amerikaanse oerwoud naar Nederland

De plant is hier beland via onze eigen vijvers. De grote waternavel werd in ons land ingevoerd als vijverplant via tuincentra. Binnen een aantal jaren heeft de plant kans gezien zich over grote gebieden te verspreiden waardoor in een paar jaar tijd complete sloten en kanalen zijn overwoekerd.

Bestrijden van de grote waternavel

Rijnland maakt zowel hoofdwatergangen als particuliere sloten schoon. Als dit niet op een vakkundige manier gebeurt, verergert de situatie alleen maar. De plantenresten die achterblijven, gedragen zich als 'stekjes', drijven af en nestelen zich op andere plaatsen waar het woekeren zich voortzet.

De grote waternavel zorgt ervoor dat sloten binnen de kortste keren dichtgroeien

Ook geeft Rijnland voorlichting aan burgers en andere belanghebbenden, zoals LTO en tuincentra. De handel in en het bezit van de grote waternavel is verboden. Via de website www.rijnland.net kunnen burgers, wanneer ze de grote waternavel aantreffen in een sloot of vaart, dit melden. Daarnaast overlegt Rijnland met andere waterschappen voor het uitwisselen van ervaring met (alternatieve) bestrijdingsmiddelen.

Door een nog intensievere monitoring krijgt Rijnland meer inzicht in het probleem. De verwachting is dat in 2006 de kosten van bestrijding op hetzelfde niveau als de twee voorgaande jaren kunnen worden gehouden. De bestrijdingkosten zijn toegenomen van EUR 23.000 in 1999 tot EUR 300.000 in 2004 en 2005. Het streven is erop gericht de bestrijdingskosten langzamerhand omlaag te brengen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van het hoogheemraadschap van Rijnland, telefoon 071 - 306 3400.