Gemeente Sluis


PERSBERICHT - 24 mei 2006

Pilotproject kleine windmolens op techno park zeeland in schoondijke

Dit najaar starten vier partners, gemeente Sluis, Provincie Zeeland, Zeeuwind en DELTA, een proef met kleine windmolens. Doelstelling is ervaring op te doen met deze nieuwe vorm van windenergie. Op het Techno Park Zeeland in Schoondijke zullen twee jaar lang elf kleine windmolens worden getest.

Kleine windmolens zijn ontwikkeld voor toepassing bij particulieren en kleine bedrijven om zelf duurzame energie op te wekken. Zijn kleine windmolens economisch, technisch en planologisch aantrekkelijk? Om deze vraag te beantwoorden starten de partners een proefproject. Aan de gemeente Sluis is vergunning gevraagd om op het Techno Park Zeeland elf kleine windmolens te plaatsen. Sluis stelt de grond hiervoor gratis beschikbaar. Het Technologisch Bedrijvencentrum Zeeland krijgt gedurende de proefperiode de opgewekte stroom aangeleverd.

In Nederland en daarbuiten is nog nauwelijks ervaring opgedaan met kleine windmolens. Het gaat dus om een uniek project. Elf windmolens van verschillende typen zullen twee jaar lang worden uitgeprobeerd. De molens komen allemaal op één proefveld te staan, zullen niet hoger zijn dan 15 meter (dit is ongeveer de boomgrens) en worden na de proef van twee jaar ook weer weggehaald. Deze kleine windmolens zijn niet te vergelijken met de uitvoeringen van de windmolens die we al kennen. Het gaat om verschillende typen, naast de klassieke wieken worden ook innovatieve ontwerpen zoals balvormige constructies getest.

Per type kan worden onderzocht wat de energieproductie is en de invloed op het elektriciteitsnet. Verschillende technieken zijn met elkaar te vergelijken. Er kan duidelijk worden of kleine windmolens economisch aantrekkelijk zijn. Ook planologische aspecten zoals geluid en zicht en eventuele consequenties voor vergunningen zijn met de proef te beoordelen. De resultaten worden te zijner tijd ter beschikking gesteld.

De Provincie Zeeland verleent subsidie en DELTA draagt bij uit de zogeheten MAP-gelden (MilieuActiePlan). Voor het project is een bedrag van ruim 100.000 beschikbaar.

---

Voor nadere inlichtingen:
Gemeente Sluis:

· Voorlichting, tel. 0117 - 457 122

· Adri Rosendaal, portefeuillehouder Economische Zaken en Energiebeleid, tel. 06-53 81 27 88