Productschap Margarine


24.05.2006

Europese Commissie vraagt input evaluatie biotransportbrandstoffenrichtlijn

De Europese Commissie evalueert dit jaar de voortgang van de implementatie van EU Richtlijn 2003/30/EG ter bevordering van biotransportbrandstoffen.

De Commissie vraag momenteel input bij het beantwoorden van de volgende vragen.

* Is het doel stimulering van biotransportbrandstoffen nog geldig?
* De richtlijn bevat een referentiewaarde van 5,75% biobrandstoffen marktaandeel in 2010. Zal dit doel met de huidige politiek en maatregelen worden gerealiseerd en zo nee, waarom niet?
* Moet het EU-systeem, vooruitkijkend naar 2010, worden aangepast en zo ja, hoe?

* Moet worden overwogen om een certificatiesysteem in te voeren om gebruik van biotransportbrandstoffen met een "slechte prestatie" te voorkomen, of moeten "beter presterende biobrandstoffen" worden ondersteund?

* Moeten vooruitkijkend naar 2015 en 2020 meer maatregelen worden aangenomen om biotransportbrandstoffen te promoten?

Met de richtlijn worden verscheidene doelen nagestreefd. Zo is daar het tegengaan van klimaatverandering en het vergroten van de voorzieningszekerheid door het toepassen van hernieuwbare brandstoffen. Bovendien kunnen biobrandstoffen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van rurale gebieden vanwege het extra werk dat de teelt van biomassa biedt. De Commissie wil weten in hoeverre deze richtlijn een bijdrage heeft geleverd om die doelen te realiseren.

Met een percentage tussen de 1,2 en 1,4 in 2005 is het doel van 2% niet gehaald. De Commissie vraagt zich af of met het huidige beleid het doel voor 2010 wel zal worden gehaald en is op zoek naar factoren die het slagen dan wel mislukken beïnvloeden. In de bijlage van de vragenlijst is een overzicht opgenomen van de percentages die de afzonderlijke lidstaten gepland hebben nationaal te zullen invullen.

Lidstaten stimuleren het gebruik van biotransportbrandstoffen door accijnsverlaging of verplichtstelling. De Commissie vraagt zich af of dit zo moet blijven. Er zijn diverse scenario's mogelijk waarin in meer of mindere mate door de Commissie dan wel de lidstaten druk wordt uitgeoefend op brandstoffendistributeurs om een minimaal percentage biobrandstoffen aan te bieden. De Commissie vraagt input met betrekking tot voor- en nadelen van de door haar voorgestelde scenario's en hoe die in de praktijk moeten worden uitgewerkt. Ook staat de Commissie open voor aanvullende voorstellen.

De Commissie wil ook graag input over de wijze waarop invulling kan worden gegeven aan duurzaamheid, zodat het doel van klimaatverandering en voorzieningszekerheid geen negatieve gevolgen heeft voor waardevolle natuurgebieden in Europa of daarbuiten. Men vraagt zich af hoe zo'n systeem er uit moet zien en welke aspecten, zoals CO2-balans, daarin aan de orde moeten komen.

Verder vraagt de Commissie welke rol ze dient te vervullen na 2010 met betrekking tot bijvoorbeeld promotie, kennisoverdracht, communicatie naar de burger, enz. Bovendien is er de vraag hoe het percentage zich zou moeten ontwikkelen en met welke parameters dit moet worden gemeten.

Ten slotte vraagt de Commissie input met betrekking tot aspecten zoals kosteneffectiviteit, toepassing van de levenscyclusbenadering, specifieke duurzaamheidscriteria en bijdrage aan reductie van broeikasgassen. Bovendien wil de Commissie onderzoeken welke mogelijkheden de tweede generatie biobrandstoffen kan bieden.

De input dient uiterlijk 10 juli 2006 in handen van de Commissie te zijn. De resultaten worden gepubliceerd op de website van de Europese Commissie.