Gemeente Arnhem

Gemeente gaat soepel om met evenementenregels tijdens WK-voetbal (24-05-2006)
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om tijdens het WK-voetbal soepel om te gaan met de regels die normaliter gelden voor evenementen. Zo hoeven bewoners voor de aankleding van de straat of buurt, of voor kleine evenementen zonder verkoop van alcohol, geen vergunning aan te vragen. Voor grotere evenementen is een vergunning nog wel vereist.

Burgemeester Pauline Krikke denkt dat het college met dit besluit tegemoet komt aan de wens van veel Arnhemmers van het WK een gezellig feest te maken. Ik vind het geweldig als Arnhemmers buiten op straat kunnen genieten van het Oranjefeest. Door soepel om te gaan met de regels kan iedereen er een plezierig, spontaan feest van maken, aldus Pauline Krikke. Het besluit van het college is genomen naar aanleiding van vragen van de D66-fractie. Overigens was het college al in een eerder stadium bezig om de regels ten aanzien van deze kleine evenementen te beschrijven.
Om de belangen van andere bewoners, gemeente, hulpdiensten en bedrijven te beschermen, moeten de feestelijkheden wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

Voorwaarden kleine evenementen
Kleine evenementen, zonder verkoop van alcoholische drank, mogen geen straten of wegen blokkeren. Er moet altijd een ruimte van minimaal 3.5 meter overblijven voor de toegang van voertuigen van hulpdiensten. Voldoen bewoners aan deze voorwaarden, dan hebben zij geen vergunning nodig. Worden er wel straten of wegen afgesloten, dan moeten bewoners een vergunning bij de politie aanvragen. Hiervoor worden geen leges berekend.

Bewoners hebben voor het aankleden van straat of buurt geen vergunning nodig. De versiering moet boven de straten wel op minimaal 4.2 meter hoogte hangen. Dit om de vrije doorgang van onder andere brandweer- en vuilniswagens te kunnen garanderen. De versieringen mogen geen schade toebrengen aan straatmeubilair. Ook mag er geen versiering worden vastgemaakt aan straatbomen. Bewoners mogen zonder toestemming ook geen versiering bevestigen aan eigendommen van derden. Straatevenementen moeten uiterlijk om 23.00 uur afgelopen zijn (tenzij de wedstrijd langer duurt) en mogen geen overmatige (geluid)hinder voor de omgeving veroorzaken. Afval moet direct worden opgeruimd.

Burgemeester Pauline Krikke denkt dat met deze regels de openbare orde en veiligheid bij kleine evenementen voldoende gewaarborgd wordt. Het ligt voor de hand dat er een aantal logische basisregels zijn die voor iedereen geldig én uitvoerbaar zijn. Als bewoners zich aan deze eenvoudige regels houden, dan kan het WK in Arnhem tot een echt Oranjefeest uitgroeien.

Voorwaarden grote evenementen
Voor grote evenementen, al dan niet met verkoop van alcoholische dranken, moet de organisator een evenementenvergunning aanvragen bij de gemeente. Daarnaast moet de organisator een zogenaamde art. 35 ontheffing van de Drank- en Horecawet aanvragen. Hiervoor worden wel leges berekend. Als bewoners tenten willen plaatsen die voorzien zijn van zijwanden, dan moeten ze daarvoor ook een vergunning aanvragen. Dit in verband met de brandveiligheid.