CDA afdeling Gelderland


CDA steunt Eigen Kracht Centrale

24-05-2006

Als zich in een gezin problemen voordoen, wordt al snel naar hulpverlening van buitenaf gekeken. Toch blijkt een gezin, samen met familie en bekenden, vaak meer te kunnen dan het in eerste instantie denkt. De Eigen Kracht Centrale helpt gezinnen om zelf oplossingen te bedenken en uit te voeren. Het CDA wil een subsidie beschikbaar stellen om deze manier van werken breder onder de aandacht te brengen.

De Centrale organiseert de zogenaamde Eigen Kracht Conferenties. Deze hebben als doel dat een gezin, samen met familieleden en mensen uit de omgeving, zelf aan de slag gaat om problemen op te lossen. Gezinnen moeten zelf een plan maken en dit, met steun van de omgeving, uitvoeren. Dit gebeurt samen met een vrijwillige coördinator die daarvoor een opleiding heeft gehad.

Eigen Kracht Conferenties kunnen voorkomen dat men bij professionele organisaties in behandeling gaat. Ze werken dus preventief. Dit betekent dat door de conferentie aan mensen de mogelijkheid wordt geboden zelf de zeggenschap over hun leven te houden. Tevens wordt veel geld bespaart omdat voorkomen wordt dat gezinnen bij de Jeugdzorg terecht komen.

Het CDA heeft vandaag tijdens de Statenvergadering voorgesteld om in een aantal gemeentes een pilot te draaien voor een totaalbedrag van 100.000,-. Dit voortstel is door de Staten aangenomen.