KNMG

Discussieavond 'Intercollegiale evaluatiegesprekken (sprekers: prof. mr. J. Legemaate en dr. M.J.M.H. Lombarts), georganiseerd door KNMG-district V Alphen-Gouda-Leiden

Datum 24-05-2006 t/m 24-05-2006
Geaccrediteerd? nee
Locatie Hotel Golden Tulip, Alphen a/d Rijn

Op 24 mei a.s. om 20.00 uur organiseert KNMG-district V Alphen-Gouda-Leiden een discussieavond over:

'Intercollegiale evaluatiegesprekken'

Voorafgaand aan de discussieavond vindt om 19.00 uur een korte KNMG-districtsjaarvergadering plaats voor de leden van KNMG-district V.

De kwaliteit van de artsen moet goed blijven, ja zelfs steeds beter worden. En kwaliteit moet zichtbaar zijn. Eén van de mogelijkheden tot verbetering van kwaliteit is een goed functioneringsgesprek. Maar zelfstandig werkende artsen hebben die gesprekken niet. Daarvoor zijn nu de intercollegiale evaluatiegesprekken bedacht en deze zijn onderdeel geworden van het KNMG-standpunt "Het functioneren van de individuele arts". De Orde is bezig het evaluatiesysteem in te voeren onder de medisch specialisten. Dr M.J.M.H. (Kiki) Lombarts (zelfstandig adviseur kwaliteitsbeleid medisch specialisten en onderzoeker, afd. Sociale Geneeskunde AMC) legt uit hoe dit gaat gebeuren. Verzekeraar Medirisk helpt mee het Orde- en KNMG-standpunt uit te dragen bij de ziekenhuizen.

De KNMG wil dat dit soort gesprekken bij alle disciplines gemeengoed gaat worden, niet alleen bij specialisten. Prof. mr J. (Johan) Legemaate (juridisch adviseur KNMG, hoogleraar gezondheidsrecht VU) zal dit toelichten. De evaluatiegesprekken zijn echter nog niet vereist voor het keurmerk Praktijkaccreditering van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Elke belangstellende is van harte uitgenodigd voor het programma van 20.00 uur. De leden van KNMG-district V zijn ook uitgenodigd voor de districtsjaarvergadering om 19.00 uur!

Programma jaarvergadering:
18.00 uur Ontvangst (soep en broodjes)
19.00 uur Jaarvergadering (zie achterzijde voor agendapunten)

Agenda districtsjaarvergadering 24-5-06 om 19.00 uur
- Opening door P.E. Briët, voorzitter KNMG district V
- Notulen jaarvergadering 24 mei 2005

- Nieuwe bestuursleden: De heren M. Boekhout (nefroloog) en C. Wiggers (verpleeghuisarts) zijn afgetreden. Voorgesteld worden de heren R. Mohanlal (verzekeringsarts) en drs. P. van Gessel (buitengewoon lid)
- Verdere mededelingen

- Jaarverslag 2005 (op te vragen bij secretaris@KNMGdistrictV.nl)
- Financieel jaarverslag 2005 en verslag kascommissie (op te vragen bij penningmeester@KNMGdistrictV.nl)
- Wat verder ter tafel komt

- Rondvraag

- Sluiting

19.30 uur Pauze (thee/koffie)

Programma discussieavond:
20.00 uur Inleiding door de districtsvoorzitter 20.05 uur Voordracht Prof. Legemaate:

DE DOKTER BESPROKEN?!
In juli 2005 heeft het federatiebestuur van de KNMG ingestemd met het standpunt 'Het functioneren van de individuele arts'. Hierin wordt ervoor gepleit dat artsen deelnemen aan regelmatige evaluatiegesprekken over het professioneel functioneren. Deze gesprekken zijn erop gericht de kwaliteit in algemene zin te verbeteren. Een neveneffect van deze gesprekken kan zijn dat disfunctioneren wordt tegengegaan. In het KNMG-standpunt wordt zowel ingegaan op de uitgangspunten van de evaluatie-gesprekken als op de mogelijke procedure in het geval van disfunctioneren. Tijdens de inleiding zullen de achtergrond en de inhoud van het KNMG-standpunt worden besproken.

20.25 uur Voordracht Dr Lombarts:

VERBETERING VAN HET PROFESSIONEEL FUNCTIONEREN DANKZIJ HET COLLEGIALE GESPREK?! Het bestuur van de Orde heeft aan de Commissie Individueel Functioneren Medisch Specialisten (IFMS, onder voorzitterschap van Prof. dr Berry Kremer, neuroloog, UMC St Radboud) advies gevraagd over de wijze waarop de evaluatie van individuele medisch specialisten in de toekomst het beste kan plaatsvinden. In haar eerste voortgangsrapportage heeft de commissie de uitgangspunten van dit systeem benoemd. Kwaliteitsverbetering, peer review, veiligheid voor het individu en transparantie zijn enkele ervan. Het professioneel functioneren van medisch specialisten omvat meer dan 'slechts' het medisch- technisch handelen; samenwerking en communicatie zijn twee van de zeven andere competenties die geëvalueerd zullen worden. Het meten van deze competenties moet op een verantwoorde wijze gebeuren. Daarom baseert de Cie. haar advies op uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek en wordt het evaluatiesysteem in nauwe samenwerking met medisch specialisten ontwikkeld. Tijdens de inleiding zullen de voortgangsrapportage van de Commissie IFMS en het ontwikkelingstraject van het evaluatiesysteem worden toegelicht.

20.55 uur Discussie
Circa 21.30 uur "Aangeklede borrel"

Locatie:
Hotel Golden Tulip (voorheen hotel Toor)
Stationsplein 12
Alphen aan den Rijn
Telefoon nr.: 0172 - 490100

Aanmelden en Informatie:
KNMG-District Alphen-Gouda-Leiden
website: http://www.KNMGdistrictV.nl Secretaris: R.V.G. Luining
E-mail: secretaris@KNMGdistrictV.nl (bij aanmelding graag aangeven of er gebruik wordt gemaakt van het broodjesbuffet)