Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Meteoriet in Crooswijk, Een kunstproject over herplaatsing door Susanne Kriemann

Er is geen grote knal aan te pas gekomen maar vanaf 24 mei 2006 is in Rotterdam, Crooswijk een meteorietinslag te zien. Deze is te danken aan beeldend kunstenaar Susanne Kriemann en is onderdeel van het singelplan van het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam. De deelgemeente Noord had vijf jaar geleden aan het Centrum Beeldende Kunst gevraagd een plan te maken voor kunsttoepassingen bij de singels. Dat plan is gekomen, en een aantal kunstwerken waarvan deze meteoriet de laatste is. Het is niet het eerste werk van Kriemann in de openbare ruimte: voor ditzelfde singelplan ontwierp zij een camouflageparkje aan de Noordsingel, bestaande uit blauwe en groene beplanting. Echt en nep, schijn en werkelijkheid, zijn vragen die dit parkje opriep, en dat doet de meteoriet ook.

De meteoriet is een grote bronzen sculptuur die een replica is van de Willamette meteoriet uit het Museum of Natural History in New York. Deze werd beheerd door Clackamasindianen in Oregeon en aldaar een eeuw geleden gevonden door een Welshman. Een rijke dame uit New York kocht hem op en schonk hem aan het museum. Voor de indianen was het een object en plek waar heilig water in stond. Dat kan straks in Rotterdam ook, waar de meteoriet staat op een plek die de illusie van een inslag geeft, en als zodanig ontworpen is door architect Monika Konrad. De 'Crooswijk Meteoriet' is van brons en 'Made in China': een exacte kopie is het niet, omdat deze in China gemaakt is naar foto's. Hiermee wil Kriemann de discussie over kopie en werkelijkheid opvoeren en heeft mede daarom een boek geschreven over dit kunstproject: 'Not Quite Simulation'.

De meteoriet is het laatste van zeven kunstwerken die het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam heeft gerealiseerd voor de singels in Rotterdam Noord. Vier singels in Rotterdam, te weten de Bergsingel, de Noordsingel, de Crooswijksesingel en de Boezemsingel zijn in een nieuw jasje gestoken. Een ingrijpende en langdurige operatie waarbij is gewerkt aan de oevers, de bestrating, de afwatering, het gemaal en ook de vispopulatie. Daar kwam bij dat het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam opdracht gaf aan het kunstenaarsduo AE Kliest en Han Goan Lim om een kunstenplan te ontwikkelen. Dit plan speelt in op een integrale inzet van beeldende kunst voor verbeteringen en aanpassingen van de singels. Het leidde tot zeven kunstwerken die een poëtische meerwaarde geven aan de beleving van de omgeving. Tijdens het wandelen langs deze singels vindt de ontmoeting met de kunstwerken op een bijna toevallige manier plaats.

Aan de Bergsingel is een tekstwerk te vinden van Marcelle van Bemmel. In het verlengde daarvan, aan de Noordsingel, ligt nog een kunstwerk van Susanne Kriemann: het bloemperk 'Lake Bermuda' en de 'Brugbank' van Jeroen Doorenweerd. Deze bank is zichtbaar familie van de 'Zitplaats' aan de Bergsingel, ook van Doorenweerd. Buro MA.AN (kunstenaarsduo Martijn Boelhouwers en André van der Eijk) maakte de overige twee kunstwerken voor het singelplan: een 'Watertrap' aan de Crooswijksesingel en 'Onderstroom' aan de Boezemsingel. Zeven kunstwerken die inhaken op de historie en grandeur van deze oude singels en zorgen dat je even blijft stilstaan om na te denken of te verpozen.

De Crooswijk Meteoriet wordt onthuld op 24 mei om 14.30 uur door Lucas Bolsius, wethouder Buitenruimte. Inloop in het verzorgingscentrum Rubroek, Crooswijksekade 15, Rotterdam. U bent van harte welkom.



Ingezonden persbericht