Unicef



Iran: mobiele teams registreren pasgeboren kinderen 23 mei 2006, Hormozgan - In Iran worden steeds meer baby's wettelijk geregistreerd, meldt Unicef. Met een geboortebewijs hebben kinderen makkelijker toegang tot voorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg. De VN-kinderrechtenorganisatie steunt mobiele registratieteams die pasgeboren baby's thuis opzoeken. Inmiddels zijn zo al meer dan 3.000 kinderen geregistreerd.

Maryam Dehgani brengt haar pasgeboren baby naar het mobiele registratieteam dat in haar dorp is gearriveerd. Maryam Dehgani brengt haar pasgeboren baby naar het mobiele registratieteam dat in haar dorp is gearriveerd.

Hormozgan in het zuiden van Iran is een van de armste provincies van het land. Dorpen liggen in de bergen verscholen, ver weg van de grote stad. Voor de bewoners van deze dorpen is het daarom niet zo makkelijk om pasgeboren baby's even aan te gaan geven bij de burgerlijke stand.

Geen geld voor een taxi
De 29-jarige Maryam Dehgani heeft twee kinderen en haar jongste heeft ze nog maar pas geleden ter wereld gebracht. Ook zij kon haar baby niet laten registreren. "We wonen ver van de stad en er gaan maar weinig auto's naartoe," zegt ze. "Geld voor een taxi hebben we niet."

Daarom kwam de burgerlijke stand in de vorm van een mobiel registratieteam naar Maryam toe. Deze teams zijn sinds oktober vorig jaar actief. Met steun van Unicef reizen ze rond om baby's van geboortebewijzen te voorzien.

Al het noodzakelijke papierwerk moet voor de geboorteregistratie worden ingevuld. Al het noodzakelijke papierwerk moet voor de geboorteregistratie worden ingevuld.

Voorkomen van kindhuwelijken

"Geboorteregistratie is heel belangrijk, want als een kind een geboortebewijs heeft is het voor hem of haar makkelijker om toegang te krijgen tot voorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg," zegt Unicef-medewerker Negar Bayat. "Regeringen kunnen zo ook beter optreden tegen kindhuwelijken en rekrutering van minderjarigen door legers, omdat met een geboortebewijs de leeftijd van een kind kan worden aangetoond."

De mobiele registratieteams hebben inmiddels meer dan 3.000 geboortes geregistreerd. Bij de meeste baby's in Hormozgan is dat binnen de officieel vastgestelde termijn van 15 dagen gebeurd, iets wat in het verleden niet vaak werd gehaald.