Ingezonden persbericht


Week van de Zee - Op Reis

Week van Zee (20 t/m 28 mei 2006)

Nieuwe diersoorten veroveren de duinen

LEIDEN - De voorlopige resultaten van een inventarisatieonderzoek van Stichting Duinbehoud naar verschuiving van klimaatgrenzen en de gevolgen voor natuur in de duinen, wijzen erop dat steeds meer nieuwe zuidelijke soorten verschijnen. Maar wanneer ecologische verbindingen ontbreken is het risico groot dat karakteristieke duinsoorten verdwijnen. Duinbehoud wil dat er op korte termijn maatregelen worden genomen. Zij vraagt Kustgemeenten om aanpassingen te doen in hun groenstructuur.

Het Nederlandse duingebied vormt een langgerekt lint van natuurgebieden, van onze zuidgrens tot in het noorden. Bouwkernen en wegen vormen een barrière voor trekkende soorten. Duinbehoud gaat samen met een aantal kustgemeenten een 'ontsnipperingsplan' opstellen om deze barrières op te lossen. Aanleg van groene corridors en stapstenen moet het soorten mogelijk maken om met die klimaatgrenzen mee naar het noorden te trekken. Bijvoorbeeld in steden en dorpen als Den Haag en Noordwijk. Het kunnen heggen en bermen zijn, maar ook bosjes of kleine stukjes grasland. Meer natuur in de stad, zodat planten en dieren van de zuid- naar de noordduinen kunnen trekken. Alleen op die manier kan voorkomen worden dat soorten in onze duinen uitsterven.

Met het thema 'Op Reis' vraagt de Week van de Zee dit jaar, o.a. middels dit verzoek aan Kustgemeenten en meer dan 200 activiteiten door het hele land, extra aandacht voor trekkende dieren.

Nieuwste waarneming

Dit voorjaar zijn er weer bijeneters gesignaleerd in het duingebied ten zuiden van Den Haag. De bijeneter is een schitterende, kleurrijke vogel uit zuidelijke streken. In 2005 broedde dit vogeltje ook al in de duinen ten zuiden van Den Haag.

----------
EINDE BERICHT

Bijlage (opvragen bij afzender)


- Artikel Klimaatverandering en de duinen, John van Vliet, Stichting Duinbehoud

Het bovenstaande artikel is afkomstig uit het themanummer DUIN: klimaatverandering en de duinen. Pers kan kunt dit fullcolour tijdschrift gratis opvragen bij de Stichting Duinbehoud (Melanie van Overveldt, 071 5160490).

Stichting Duinbehoud geeft door middel van een trekkende theatershow op campings en bij bezoekerscentra voorlichting over klimaatverandering en natuur aan de kustbezoeker. Pers kan een voorstelling bijwonen door contact op te nemen met Stichting Duinbehoud op 071 5160490.

Week van de Zee informatie

Kijk voor achtergrond informatie van het evenement, een factsheet van de organisaties, regionale hoogtepunten van het programma en sfeerbeelden op www.weekvandezee.nl (persberichten).

----------
Contact:

Wilt u artikel schrijven over dit onderwerp of aanwezig zijn bij een van de activiteiten? Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met perscoördinator Joos Versfelt tel 071 5160496/ 06 44650805 en via joos.versfelt@weekvandezee.nl

Week van de Zee 2006

Postbus 664, 2300 AR Leiden
www.weekvandezee.nl