Siemens

Persbericht

0605.792

Den Haag, woensdag 24 mei 2006

Siemens presenteert compacte benaderingsschakelaar die kleuren herkent

Siemens brengt met de Simatic PXO560 een benaderingsschakelaar op de markt voor kleurherkenning. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwe technologie voor leds die reageren op wit licht. Met deze techniek is de fabricage mogelijk van heel kleine sensoren met een lange levensduur, waarbij de sensor een constant schakelgedrag behoudt. Met afmetingen van slechts 50 x 50 x 17 mm voor hoogte x breedte x diepte is de sensor heel interessant voor toepassingen bij verpakkingsmachines, in de voedingsmiddelenindustrie en in de farmaceutische industrie.

De nieuwe benaderingsschakelaar Simatic PXO560 maakt een onderscheid tussen objecten in verschillende kleuren. Hierdoor is de nieuwe sensor overal toe te passen waar de functionaliteit van bestaande kleursensoren de grens raakt van de mogelijkheden. Voorbeelden zijn verpakkingen met verschillende uitvoeringen in de opdruk. Met drie referentiekleuren uit het totale kleurenspectrum kan men de sensor door teach-in leren een onderscheid te maken tussen kleurverschillen. Op deze functie reageren drie schakeluitgangen. Voor iedere referentiekleur zijn er vijf tolerantieklassen. Hiermee bereikt men dat ook bij verschillende toepassingssituaties toch de juiste schakeling wordt uitgevoerd. Geheel nieuw is de functie kleurenscan. Met deze functie herkent de sensor een kleurverloop, zoals dat voorkomt bij een verpakking waarbij de kleurstelling onregelmatig is uitgevoerd. De sensor heeft als extra functies een triggeringang en een impulsverlenging. Beide functies zijn in de schakeling ondergebracht.

De technologie met leds voor wit licht is geschikt voor toevoer van objecten vanuit iedere richting. Hierbij herkent het geavanceerde optische systeem alle objecten binnen een groot werkgebied, dat ligt tussen 12 en 32 mm. Dankzij het grote bereik en de goed zichtbare witte lichtvlek is de sensor eenvoudig te monteren en uit te richten. De nieuwe benaderingsschakelaar is vrijwel ongevoelig voor andere lichtbronnen en storende omstandigheden. Dankzij de grote scherptediepte van +/- 6 mm worden ook trillende objecten zeker herkend.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Raymond van den Berg, Siemens Industry
Tel: (070) 333 8014
E-mail: raymond-vanden.berg@siemens.com

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo