Ingezonden persbericht


woensdag 24 mei 2006

----------
Deze week in FEM Business

The war for talent: de jacht van de headhunters
In het gemondialiseerde bedrijfsleven woedt een steeds heftiger "war for talent". Slechts enkele Nederlandse ondernemingen zijn zich bewust van de implicaties. Toptalent is niet alleen steeds moeilijker te vinden, maar wordt ook veel duurder. Dat betekent brood voor executive search.

Door de recessie werden ze keihard geraakt, maar nu hebben Nederlandse headhunters het weer druk. Toch is het niet zoals vroeger. Zowel het spel als de regels zijn veranderd, verhard. En dus zijn er nieuwe spelers gekomen. De schaarste aan toptalent is gecreëerd. Ondernemingen hebben hun eigen selectieproces zó verscherpt dat er een nieuwe kaste van topmanagers is ontstaan. Plus: hoe verzorgen de captains of industry hun opvolging?

Topman Euronext speelt stratego
Toen Euronext vorig jaar een bod uitbracht op de London Stock Exchange kon niemand bevroeden dat deze beurs zélf een pion zou worden in een internationale consolidatieslag. Op één man na: ceo Jean-François Théodore. De topman van Euronext speelt een ondoorzichtig, tactisch spel waarmee hij zijn tegenstrevers, Deutsche Börse, LSE en NYSE, probeert uit te manouvreren.

Australische rauwdouwers van Macquarie
Wie zit er toch achter die rare onbekende bank van down under die opeens alles en iedereen in Europa probeert over te nemen? Zijn bijnaam luidt 'de mompelende, verstrooide professor.' Maar topman Alan Moss van de Australische zakenbank Macquarie is een meedogenloze raider die nu zijn oog heeft laten vallen op Eurotunnel. Zijn wapen: wanhoop.

NPM investeert in Hollands Glorie
Het is niet de jongste investeringsmaatschappij. Ook niet de meest winstgevende. Maar onder leiding van Jan Willem Baud gaat daarin verandering komen. Hoe? Bouwen aan bedrijven die voldoen aan oud-Hollandse waarden.

En verder o.a.:

> Cees van der Hoeven en de zaak Ahold

> Interview Bernard Wientjes over ontslagrecht: "Het kan zo niet langer".

> De keuzes van Hans Wijers

> Hermès eindelijk op de PC Hooft

Informatie: Mike Ackermans 06 51 81 38 81

Arne van der Wal 06 22 31 37 18

De business weekly FEM Business ordent wekelijks de relevant zakelijke, economische en financiële informatie. Naast het feitelijke nieuws ook oorzaken en gevolgen, achtergronden, heldere analyses en scherpe commentaren. De redactie schrijft over bedrijven, markten, sectoren en de mensen die erover beslissen. Deskundig en onafhankelijk. Naast het weekblad is er een goed bezochte website waarop de vaste abonnees toegang hebben tot het elektronische archief van FEM Business. Tevens verschijnt dagelijks FEM Business Update, de gratis dagelijkse E-nieuwsservice van FEM Business.