Gemeente Amsterdam


Directie Communicatie

Persbericht
TV-schermen tijdens WK voetbal 2006

Tijdens het komende WK voetbal zal de horeca toch toestemming krijgen voor het gebruik van TV-schermen. Naar aanleiding van een verzoek van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN), heeft de burgemeester met de hoofdcommissaris van politie gesproken over de mogelijkheden. Zij hebben instemmend gereageerd met als uitgangspunt: kleinschaligheid en verantwoordelijkheid van de ondernemers. Grote schermen op pleinen blijven verboden en als zich als gevolg van de kleine schermen ongeregeldheden voordoen, dan trekt de burgemeester zijn toestemming in.

Initieel verbod
Op 15 december 2005 had de burgemeester een verbod gelegd op het gebruik van televisieschermen op of aan de openbare weg tijdens het WK 2006. Reden hiervan waren de eventuele risico's voor de openbare orde en de verkeersveiligheid. Zeker als er grote aantallen toeschouwers bij elkaar zouden zijn.

Verzoek KHN
Onlangs heeft de KHN de burgemeester verzocht dit besluit te heroverwegen. Om dit verzoek kracht bij te zetten heeft de KHN een aantal voorstellen gedaan dat vooral de kleinschaligheid garandeert. Hiermee zou het grootste risico wat verstoring betreft, beperkt zijn. Na overleg tussen de burgemeester en de hoofdcommissaris is besloten toch toestemming te verlenen, als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

Voorwaarden participerende horeca
De horeca van Amsterdam mag TV-schermen plaatsen, maar men moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen: . Het bedrijf moet in het bezit zijn van een terrasvergunning. . Op elk terras met een buitenscherm zal een, door de onderneming aangestelde, 'terrasregisseur' aanwezig moeten zijn. Deze zal verantwoordelijk zijn voor het handhaven van de orde. . Uitzendingen mogen niet eerder beginnen dan een kwartier voor aanvang van de wedstrijd en moeten binnen een half uur na het einde beëindigd worden. . De TV-schermen moeten gericht zijn op het terras, zodat er niet vanaf de openbare weg kan worden meegekeken. . Er mag op de terrassen geen massaverkoop van alcoholische dranken plaatsvinden. . Er mag op de terrassen geen entree worden gevraagd.

Bijzondere locaties
De politie, de gemeente en Horeca Nederland hebben overlegd over de locaties waar aanvullende maatregelen voor gelden. Ook bij deze locaties blijft het uitgangspunt van kleinschaligheid bestaan. Daarbij geldt dat ophopingen van bezoekers moet worden voorkomen en dat er geen verkeersbelemmerende situaties mogen ontstaan, zeker wat betreft de bereikbaarheid van nood- en hulpdiensten en routes van openbaar vervoer.

Voor de volgende 6 risicolocaties zal afstemming plaatsvinden tussen stadsdeel, politie en ondernemers. De betreffende stadsdelen worden hierover nader geïnformeerd: . Marie Heinekenplein
. Thorbeckeplein
. Rembrandplein
. Leidseplein
. Spui
. Max Euweplein

Pb-072

Voor meer informatie
Hendrik Wooldrik, Bestuursvoorlichting, 020 552 2252


---- --