Fractie PvdA Rotterdam

Aan: College van Burgemeester en wethouders
Cc: Commissie ESMV

Rotterdam, 24 mei 2006

Betreft: maatregelen naar aanleiding van het rapport "De Waarde van de Norm

Geacht college,

In maart jl. bracht het vorige college het rapport "De Waarde van de Norm" uit dat is opgesteld door de Sociaal Wetenschappelijke Afdeling van de dienst Sociale zaken en werkgelegenheid. Het vorige college heeft een reactie begeleidend aan het rapport gestuurd aan de oude gemeenteraad.

Graag willen we een reactie van het nieuwe college, waarbij we aandringen om maatregelen op de korte termijn te nemen en komende maanden uit te werken.

Laten we voorop stellen dat we betaald werk verreweg de beste maatregel vinden tegen armoede, ook omdat hiermee het sociaal isolement van mensen doorbroken wordt. Bovendien vergroot het de zelfredzaamheid en is werk het uitgangspunt van de Wet Werk en Bijstand.

Desalniettemin zien we in Rotterdam dat armoede nog steeds een groot probleem is. Het rapport "De Waarde van de Norm" bevestigt dit beeld en laat zien dat veel huishoudens nog tekort komen. De PvdA vraagt daarom op korte termijn extra maatregelen.

Een extra reden hiervoor is dat eind april het kabinet met suggesties kwam aan gemeenten als reactie op het rapport. Ook is er een motie in de Tweede Kamer aangenomen.

Al met al zijn er voor ons genoeg redenen om op korte termijn een reactie van het nieuwe college te ontvangen met daarin extra maatregelen. Wij kunnen deze dan snel bespreken in de commissie en zo nodig extra geld vragen bij de behandeling van de Voorjaarsnota in de gemeenteraad in juli 2006.

In de reactie van het college van B en W van 4 april jl, stond al een aantal maatregelen. We zijn benieuwd hoe het staat met de uitwerking.


1. Kunt u aangeven of het verzoek van Rotterdam aan het Rijk ten aanzien van het verhogen van de norm één ouder met een opgroeiend kind van 90 naar 100 procent is gehonoreerd?
2. Kunt u aangeven of dit ook het geval is ten aanzien van een ander Rotterdams verzoek aan het Rijk met betrekking tot de speciale kindertoeslag voor minima via de Rijksbelastingdienst?
3. Het college heeft opdracht gegeven aan de directeur SZW om met voorstellen te komen om de bijstandsschulden van klanten van SOZAWE te verminderen, bijvoorbeeld door minder leenbijstand te geven en meer om niet. Zijn deze voorstellen al klaar en kunt u deze doen toekomen aan de commissie met een collegestandpunt?
4. In hoeverre zijn schulden van klanten door maatregelen een probleem? Komen deze klanten ook in aanmerking voor een minnelijke schuldregeling?
5. Schulden bij het Centraal Incassobureau Justitie (CIJB) is zo blijkt uit het rapport De Waarde van de Norm vormen vaak een obstakel om een schuldregeling te treffen. Is dit al bij de regering aangekaart? Is het mogelijk hier een oplossing voor te vinden?
6. Het college heeft in de brief van april aangegeven met voorstellen te komen om het niet-gebruik van beschikbare voorzieningen terug te dringen. Wij zijn voorstander van een formulierenbrigade die in de stad mensen helpt met aanvragen. In het collegeakkoord wordt hier melding van gemaakt. Wanneer gaat de formulierenbrigade in werking treden?
7. Zijn de ouderenteams al in alle deelgemeenten actief? Zo nee, wanneer zal dit wel het geval zijn?
8. In de Tweede Kamer is de motie Verburg, Noorman-Den Uyl aangenomen op 27 april (nr. 110) die de "regering verzoekt tot 31 december 2007 de mogelijkheid te bieden om via de bijzondere bijstand en gebruik makend van groepskenmerken maatwerkondersteuning te bieden aan gezinnen met kinderen die dit nodig hebben. Dankzij een categoriale regeling in Rotterdam kan ook bespaard worden op de uitvoeringskosten van SOZAWE. Kunt u op korte termijn met voorstellen komen om deze mogelijkheid van een extraatje voor gezinnen met (schoolgaande) kinderen te scheppen?


9. Kunt u kijken naar maatregelen om mensen die bij de uitdeelpunten van de Voedselbank komen te helpen met extra voorlichting over bijvoorbeeld schuldhulpverlening of hun aanvraag voor bijzondere bijstand?
10. In de Tweede Kamer is de motie Noorman-Den Uyl aangenomen die structureel 25 miljoen euro regelt voor gemeenten om extra maatregelen te nemen voor preventie van schulden en budgetvoorlichting. Ervaring leert dat Rotterdam circa 10 procent van de middelen voor armoedebeleid krijgt. Kunt u aangeven welke maatregelen Rotterdam gaat nemen om de voorlichting aan jongeren ten aanzien van schulden uit te breiden?

Met vriendelijke groet,

Namens de PvdA fractie,

Fouad El Haji Mohamed Talbi.


---- --