Ingezonden persbericht

Capelle aan den IJssel, 7 mei 2006
Persbericht + uitnodiging

THEMATER: Sport! Een spel?

Op woensdag 24 mei a.s. houdt Stichting THEMATER in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel haar negende thema-avond. Deze keer gaat het over de sport. De thema-avond begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden in Capelle en omstreken.
het thema

Sport is niet weg te denken uit onze maatschappij. Voor veel mensen is sport gewoon een deel van hun persoonlijke bestaan. Meer dan tien miljoen Nederlanders beoefenen één of meer sporten: bij een van de 29.000 sportverenigingen, 1800 fitnesscentra en sportscholen of gewoon zelf, in ongeorganiseerd verband. Bij de sportverenigingen zijn ongeveer 1,2 miljoen vrijwilligers actief.

In de inleidingen en de discussie komen de volgende aspecten aan de orde:
* De overheid vindt sport belangrijk. Niet alleen omdat het een populaire vorm van vrijetijdsbesteding is, maar ook omdat sport een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de samenleving. Sport en bewegen verbetert de gezondheid; sport vergroot de samenhang in en de binding met de maatschappij, en (top)sport is een bron van nationale trots en uitstraling.
* Sport wordt door velen erkend als een effectief middel bij het streven naar ontwikkeling en verbroedering. Hoe kunnen sport en bewegen de binding tussen mensen bevorderen en daarmee de leefbaarheid en veiligheid verbeteren? Hoe komen mensen meer in beweging zodat ze zich gezonder, fitter en beter voelen?
* Sport en spel kunnen gebruikt worden als hulpmiddelen om belangrijke waarden en vaardigheden aan te leren. Zoals zelfvertrouwen, teamwork, communicatie, het gevoel mee te tellen, incasseringsvermogen, discipline, respect en eerlijkheid.
* De populariteit van sport vormt een krachtig middel om mensen te bereiken. Dus belangrijke boodschappen te communiceren. Sportmensen hebben steeds meer een voorbeeldfunctie.
de sprekers
Drie sprekers hebben het op 24 mei over het bovenstaande thema én over hun eigen visie daarop. Het zijn:
· Hugo van der Poel - opleidingsdirecteur Vrijetijdskunde aan de Universiteit van Tilburg. Zijn onderzoeksbelangstelling betreft vooral het vrijetijd- en sportbeleid. Voor diverse opdrachtgevers deed hij onderzoek naar onderwerpen als de toekomst van de sport en het sportbeleid in Nederland, de relatie ruimte en sport, sport-accommodaties en de sociale betekenis van sport.
§ Hans Spekman - studeerde milieukunde, filosofie en politieke wetenschappen. Hij was gemeenteraadslid en wethouder voor Sociale Zaken, Maatschappelijke en Verslavingszorg en Sport in Utrecht. In die laatste hoedanigheid bewerkstelligde hij onder meer een skatelandschap in de wijk Lunetten. Hij maakte zich sterk voor het terugbrengen van sportfaciliteiten in de woonomgeving in plaats van aan de randen van de stad.
§ John Tammel - voorzitter van de Capelse Sport Federatie. Sinds 1986 was hij lid van de gemeenteraad van Capelle aan den IJssel. Tevens was hij vanaf 1994 tot 2002 wethouder van de gemeente Capelle.
presentatie en vertier
Liesbeth van der Kruit (KRO) presenteert de thema-avond en leidt de discussie.
Het theaterelement wordt verzorgd door het muzikale trio De Zwoelie Troelies.
aanmelden
Bezoekers voor de THEMATER-avond kunnen zich aanmelden
per e-mail:
info@themater.nl
via de website:
www.themater.nl
via de fax:
010 4586111
telefonisch:
010 4586400

wat is themater?
THEMATER is een reeks gratis toegankelijke lezingen/discussie-avonden in het Isala Theater in Capelle aan den IJssel. Doelen zijn onder meer het delen van kennis en het bevorderen van cohesie en maatschappelijke betrokkenheid.
Sinds 2003 kwamen thema's aan de orde zoals wonen, onderwijs, vrijwilligerswerk, samenleving, zorg, economie, de Capelse identiteit en democratie. Er zijn telkens drie sprekers, die na afloop van hun lezing in discussie gaan met het publiek. De avonden worden opgeluisterd door een kort optreden met muziek of theater. Altijd is er de mogelijkheid tot informele contacten tussendoor en na afloop.
De THEMATER-avonden worden georganiseerd door een werkgroep onder verantwoordelijkheid van een onafhankelijke stichting. Financieel worden de avonden mogelijk gemaakt door de Rabobank en de Van Cappellen Stichting.
Meer gedetailleerde informatie over doelstellingen en achtergronden van THEMATER staat op www.themater.nl/meerweten/meerweten.htm
voor de redactie
Uw medium is natuurlijk van harte welkom om de THEMATER-avond te verslaan. Meldt u zich aan, en vraagt u bij binnenkomst naar Rob Tol. Hij zal u zo goed mogelijk proberen bij te staan.

Ook publiciteit vooraf over de THEMATER-avond wordt bijzonder op prijs gesteld. Spreker John Tammel is via Rob Tol beschikbaar voor interviews.

Als u meer informatie nodig heeft of afspraken wilt maken, kunt u zich wenden tot Rob Tol: telefonisch 010 2025225 of via het e-mailadres robtol@tolmc.nl.

1