Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB
Let op embargo tot woensdag 24 mei 2006, 05.00 uur

Tweederde geteste kinderzitjes goed

Den Haag, 23 mei 2006

In de jaarlijkse test samen met zijn Europese zusterclubs heeft de ANWB 31 nieuwe kinderzitjes getest, waarvan er 15 in Nederland te koop zijn. Twee derde daarvan, te weten tien zitjes kwamen goed uit de test. De ANWB noemt deze resultaten 'bemoedigend'.

In totaal zijn er nu 23 zitjes in Nederland verkrijgbaar met een goede beoordeling, behaald in de test van dit jaar of de vergelijkbare tests uit 2003, 2004 en 2005. Kinderen van alle leeftijden kunnen steeds veiliger in de auto worden vervoerd.

Voor de kleinste kinderen tot ca. 1½ jaar kwam de Maxi Cosi CabrioFix met EasyFixbevestiging als beste uit de test, voor kinderen van 1 tot 4 jaar de Maxi Cosi PrioriFix in Isofix-uitvoering en de Maxi Cosi Tobi voor universeel gebruik en voor kinderen van 4 tot 12 jaar de Concord Lift Evo PT.

Het ontbreken van wettelijke goedkeuringseisen voor de bescherming in zijdelingse botsingen betekent dat er nog steeds zitjes op de markt zijn, die onvoldoende veiligheid bieden.

In het ANWB- onderzoek van maart 2005 naar goedkope kinderzitjes met ECE R44/03-keurmerk is aangetoond dat deze zitjes sterke tekortkomingen vertonen. Ze bieden geen beveiliging bij zijdelingse botsingen en de noodzakelijke geleiding van de gordels is vaak afwezig. Dit laatste kan leiden tot inwendige verwondingen. Ook bij de zogenaamde gordelclips die de loop van de gordel veranderen kan dat voor kinderen levensgevaarlijk zijn.

De ANWB raadt ouders of verzorgers aan om bij het vervoer van kinderen in de auto alleen die zitjes te gebruiken, die in ANWB-tests als goed zijn beoordeeld. Kijk daarvoor op anwb.nl bij 'kinderzitjes' mail naar autoinfo@anwb.nl of bel met de adviseurs van de ANWB Autoadvieslijn 070-3145000.

Noot voor de redactie;