Tatache van Haagen tien jaar relatie-consulente in Breda

Relatiebemiddeling: Ga voor je geluk

BREDA, 20060524 -- Volgens haar is iedereen op zoek naar de liefde. Zij kan het weten. Al 10 jaar is Tatache van Haagen (40) als consulente in Breda en omgeving werkzaam voor het bemiddelingsbureau Mens en Relatie. Hoe is het anno 2006 het met de liefde gesteld?


Met de liefde is het prima gesteld, want iedereen verlangt ernaar. Willen we niet allemaal een partner waarmee het klikt? Om samen gelukkig mee te zijn en van het leven te genieten? Aan de andere kant is het wel zo dat er in Nederland maar liefst 2,5 miljoen singles rondlopen. Een deel daarvan is bewust alleenstaand, een ander deel is zoekende. Op straat, in de supermarkt of in de kroeg. Via georganiseerde reizen of hobbyclubs. En natuurlijk ook vanuit de luie stoel op internet waar tal van datingsites te vinden zijn. Toch beschouwt Tatache deze niet als een grote concurrent. "Een relatiebemiddelingsbureau werkt heel anders, persoonlijker en grondiger", aldus de consulente. "Uit verhalen hoor ik dat men op internet vaak stuit op niet serieuze mensen van wie je bovendien niet eens weet of hij of zij degene is zoals ie zich voordoet. Mannen of vrouwen blijken getrouwd, geven een verkeerde leeftijd op of zitten met onverwerkte problematieken. Dat kun je niet van tevoren uit een profiel opmaken, want iedereen doet zich natuurlijk mooier voor. Niet voor niets wordt er bij ons niet met foto's gewerkt." Of ze blijven hopen dat een passende partner op een dag wel op hun pad zal komen en sluipt de moedeloosheid erin omdat het maar niet gebeurt. "Soms kan het geen kwaad om het geluk een handje te helpen", weet Tatache "Waarom zou je de liefde aan het toeval overlaten als dat een deel van je levensgeluk inhoudt. Ga voor je geluk en blijf niet hangen in dromen."


Dertigers

Ook een hoop dertigers zijn ondanks hun actieve leven plus schitterende carrière op zoek. Ze zijn het alleen zijn beu en ontdekken dat materie op zich lang niet alles is. En juist dit is soms ook een lastige categorie. De vrouwen, merkt Tatache op, denken vaak heel rationeel en proberen hun gelukspakket 'compleet' te maken vanuit een bepaald verwachtingsbeeld van wat ideaal is. Ze komen aanzetten met een waslijst van wensen, eisen en voorkeuren. Perse geen snor of baard, hij mag niet dik of kaal zijn of witte sokken dragen, noem maar op. "Niets mis mee, maar als deze vrouwen ook maar één minpuntje bij een man zien, geven ze het contact verder geen kans meer", legt de consulente uit. "Ik mis een bepaald gevoel bij ze. Onbevangenheid. Dat is jammer, want liefde draait natuurlijk niet alleen om de buitenkant. De mannen in deze leeftijdscategorie zijn vaak druk bezet en flink met hun carrière bezig. Na het daten gaan ze weer verder met 'hun business'. Maar uiteindelijk hebben ze zich wel ingeschreven bij een relatiebureau omdat ze zelf merken dat vluchtige acties hen niet dichter bij hun droom brengt. De vrolijke vrijgezel is een mythe."


Vlammen

"Het klikt of het klikt niet", zegt Tatache. "Liefde tussen mensen moet groeien, maar het eerste gevoel als je elkaar ontmoet, moet goed zijn. Soms kan het op zo'n moment enorm vlammen. Maar het kan ook andersom. Dat je later pas mooie dingen in elkaar herkent omdat mensen zich in eerste instantie maar moeilijk laten kennen. Maar dan moet je het contact wel een kans willen geven." Liefde is niet maakbaar en kun je niet forceren, maar je kunt het kennelijk wel de ruimte geven om te bloeien. Zo sprak Tatache ooit een man die in eerste instantie weinig interesse in een bepaalde vrouw had, totdat hij tijdens een busreis naar Florence voor singles zag hoe zij met andere mensen omging. Hij smolt voor haar. "Op papier hadden ze elkaar nooit gevonden, daar was kennelijk een ongedwongen activiteit voor nodig die wij ook om deze reden organiseren", vult ze aan. "Zodra je je verwachtingspatronen loslaat, je niet meer blind staart op een ideaalbeeld, ontdek je soms dingen in mensen die je anders zeker niet had gezien."


Vooroordeel

Zoeken naar de ideale partner lijkt soms zoeken naar een speld in een hooiberg. Toch slaagt 75% van de mensen die zich inschrijven erin om via deze weg tot een duurzame relatie te komen. "Natuurlijk is het een kick als je weet dat mensen na jaren nog samen zijn omdat je ze aan elkaar hebt voorgesteld", lacht Tatache tevreden. "En nadien schrijven hun vrienden en kennissen zich ook weer in omdat ze met eigen ogen zien dat het dus echt wel mogelijk is om elkaar via een bureau te vinden." Iedereen kan zich laten inschrijven, maar Tatache schrijft niet iedereen daadwerkelijk in. De echte desperate lovers bijvoorbeeld, tegen hen zegt ze dat zij beter eerst aan zichzelf kunnen werken. "Want wie zit er nu op een wanhopige partner te wachten die een partner ziet als invulling en niet als aanvulling? Niemand." En dat alleen watjes, kneuzen en moederkindjes hun liefdesbestemming via een bureau proberen te vinden, is een vooroordeel. Hoogopgeleide, zelfstandige en aantrekkelijke leden liggen in de 'bakken' en popelen om hun ware te ontmoeten. Voelt Tatache zich inmiddels, na veel goede inschattingen tussen mensen die op zoek zijn naar de liefde, een amor die pijltjes schiet? "Helemaal niet", grijnst ze. "Ik zoek zorgvuldig uit waar de beste matches liggen. Na een eerste kennismaking tussen twee mensen ligt een eventuele duurzame toekomst in hun eigen hand."

www.mensenrelatie.nl

Foto op: http://www.mensrel.nl/fotodownloaden/IMG_0269.jpg