Radboud Universiteit Nijmegen


Woe 21-06-2006 Meetfouten in sociologisch onderzoek 15:30 uur Drs. J. de Vries (Sociale Wetenschappen) Titel proefschrift: Measurement error in family background variables: The bias in the intergenerational transmission of status, cultural consumption, party preference, and religiosity Promotores: Prof. dr. R.N. Eisinga Prof. dr. N.D. de Graaf Copromotor: Dr. P.M. de Graaf E-mail: devries@dds.nl

Socioloog Jannes de Vries onderzocht de invloed van meetfouten op het resultaat van sociaal-wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van ouders op hun kinderen. Hij bekeek de meetfouten in ouderlijke sociaal- culturele, politieke en religieuze kenmerken met betrekking tot vier sociologische terreinen: sociale stratificatie, culturele consumptie, politieke partijvoorkeur en kerkverlating. In het eenvoudigste geval gaat het om één variabele en een random meetfout: een toevallige meetfout die niet samenhangt met kenmerken van ouders. Gaat het om één verklarende variabele, dan leidt dat tot onderschatting, maar bij meer verklarende variabelen kan het ook leiden tot overschatting van het effect. De Vries constateert dat de effecten van gezinsachtergrondkenmerken meestal worden onderschat wanneer geen rekening wordt gehouden met meetfouten. Met de in dit onderzoek gevonden groottes, kunnen deze effecten worden gecorrigeerd.
Jannes de Vries (Alkmaar, 1976) studeerde sociologie aan de Universiteit Utrecht. Hij verrichtte zijn promotie- onderzoek binnen het Institute for Social Cultural Research aan de Radboud Universiteit en de Interuniversity Center for Social Science Theory and Methodology (ICS) en werkt nu als postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg.

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: info@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/agenda en onder de rubriek Onderzoek op www.ru.nl/onderzoek.


---- --