KNMG

Symposium 'Eigentijdse ziekten en kwalen' Ziekte als mode??, georganiseerd door KNMG district Amsterdam

Datum 21-06-2006 t/m 21-06-2006

Locatie De Rode Hoed, Amsterdam

Op 21 juni a.s. organiseert KNMG district Amsterdam een symposium met als titel:

"EIGENTIJDSE ZIEKTEN EN KWALEN" ZIEKTE ALS MODE??

We kennen ze allemaal in onze praktijk: ziekten die opeens lijken te verschijnen. En die ook weer opeens lijken te verdwijnen.

Deels onbegrijpelijk: we kennen de oorzaak niet, mensen lijden wel. Deels begrijpelijk: RSI in relatie tot ons "muis - en computertijdperk".

Patiëntengroeperingen vragen er aandacht voor, er wordt wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Soms met duidelijke resultaten voor de dagelijkse praktijk, soms ook niet. Dokters reageren nogal eens met: "het zit tussen uw oren". Patiënten nemen dat niet zomaar van dokters aan. Hoe bieden we dan wel onze patiënten de juiste zorg? We vinden dat moeilijk, praten over "modeziekten" maar dat doet geen recht aan het feit dat er wel degelijk klachten zijn.

Misschien helpt het ons in ons denken en handelen, als we deze ziekten in een historische context kunnen bekijken. Als we de zingeving ervan kunnen zien vanuit sociologisch perspectief, of een goede medische analyse kunnen maken van een hedendaags syndroom. Kom dat onderzoeken door naar de volgende sprekers en hun visie te komen luisteren en met hen in discussie te gaan:

Programma
19.00 uur Ontvangst met koffie&thee

19.30 uur Prof. Dr. M. van Lieburg, hoogleraar medische geschiedenis ErasmusMC en UMCG en bibliothecaris van de KNMG. "Modeziekten medisch-historisch beschouwd"
Modeziektes zijn niet alleen een actueel, maar ook een historisch verschijnsel, althans wanneer men de moderne definitie van een modeziekte mutatis mutandis wil toepassen in het verleden, waar de relatie arts-patiënt, patiënt-ziekte en ziekte-samenleving nu eenmaal een andere inhoud kende dan vandaag-de-dag. In deze voordracht zal een aantal historische voorbeelden van 'modeziekten' de revue passeren.

20.00 uur Prof.Dr. Christien Brinkgreve, hoogleraar sociale wetenschappen en publiciste "Kwalen van de tijd"
Diagnoses zijn aan veranderingen onderhevig, en hebben een vormende werking op de manier waarop mensen ziekte en onbehagen beleven en benoemen.

20.30 uur Simon Knepper, verzekeringsgeneeskundige "Modeziekten en maatschappelijke legitimatie"
Claimbeoordeling op de markt voor medische etiketten.

Tussendoor en achteraf is er natuurlijk de gelegenheid met de sprekers en elkaar in discussie te gaan. Het programma is zo geprogrammeerd dat een 2e helft "WK" er zeker in zit maar na afloop biedt het KNMG District Amsterdam u graag een borrel aan om het begin van de zomer te vieren.

Aanmelden
Aanmelden kan via e-mail: knmg@1stelijnamsterdam.nl.

Locatie
De Rode Hoed
Keizersgracht 102
Amsterdam

Voor informatie over het district, zie: www.knmg.nl/amsterdam.