lobby voor meer ouderenwoningen bezoekt alle provincies

Anbo en anderen

Utrecht, 7 juni 2006

Lobby voor meer ouderenwoningen bezoekt alle provincies

Meer woningen voor ouderen organiseert van 21 juni tot en met 13 juli in alle provincies een speciale informatiebijeenkomst voor vrijwilligers die in hun gemeente als lobbyist willen optreden. De pleitbezorgers zullen, na intensieve training in het najaar, gemeenten en woningbouwcorporaties stimuleren om het tekort aan seniorenwoningen te keren.

Het tekort aan geschikte seniorenwoningen zal in 2015 oplopen tot circa 400.000. Tot 2009 moeten er door nieuwbouw, aanpassing en verbeterde woningtoewijzing minimaal 255.000 extra woningen voor ouderen beschikbaar zijn. De lobby voor meer aangepaste ouderenwoningen is een initiatief van de ouderenorganisaties ANBO, PCOB, Unie KBO samenwerkend in het CSO. De lobby maakt onderdeel uit van een actieplan van de ministeries van VROM en VWS.
Ook vakbond FNV, de Nederlandse Woonbond, het VACpuntWonen, de LOM-samenwerkingsverbanden, de Federatie Gemeenschappelijk Wonen en de Landelijke Vereniging Groepswonen van Ouderen hebben zich bij het initiatief aangesloten. Deze belangenorganisaties voor ouderen, wonen en minderheden staan voor een achterban van ruim 3 miljoen Nederlanders.

Meer woningen voor ouderen wil vanaf oktober 1.500 aspirant-lobbyisten trainen met een cursus van steeds twee dagen voor 20 personen. Daar leren de lobbyisten welke vaardigheden vereist zijn, wat volkshuisvesting inhoudt en welke woonbehoefte er onder senioren in hun gemeente bestaat. Het lobbywerk zal begin 2007 starten en neemt zes maanden lang ongeveer twee tot drie uur in beslag.
Aspirant-lobbyisten die zich in hun gemeente willen inzetten voor meer woningen voor ouderen kunnen voor informatie en aanmelding bellen met (030) 233 00 78. Of mailen: meerwoningen@anbo.nl.
Ook op www.meerwoningenvoorouderen.nl is meer informatie te vinden.