Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Lezingenserie over medicijnontwikkeling door 'gelegenheidshoogleraar' Nauta-lezing over de lange weg naar genezing taaislijmziekte

Prof. dr. Peter Grootenhuis verzorgt woensdag 21 juni de Nauta-lezing, Discovery of CFTR Modulators - Towards A Treatment for Cystic Fibrosis. Ook behandelt hij van maandag 19 tot en met vrijdag 23 juni nieuwe aspecten van computational drug design: medicijnontwikkeling met hulp van computers. Zijn boodschap: je kunt met computers wel efficiënt nieuwe werkzame stoffen ontwikkelen, maar wil je ook efficiënt tot een goed medicijn komen, dan moet je al in een vroeg stadium onderzoeken of de stof niet alleen in een reageerbuis, maar ook in ons lichaam goed werkt.

Grootenhuis bekleedt de Nauta-leertoel die de afdeling Farmacochemie van de Vrije Universiteit Amsterdam en de W.Th. Nauta-stichting voor de vierder keer instellen. Dit is een gelegenheidsleerstoel voor een weekje; de bekleder verzorgt naast de Nauta-lezing vijf colleges over zijn of haar werkveld en gaat in discussie met collega's (en op verzoek met anderen).

Geïnteresseerd in medicijnontwikkeling? Kom naar de Nauta-lezing! Op de Nauta-lezing is iedereen welkom die geïnteresseerd is in de ontwikkeling van geneesmiddelen. De lezing is getiteld Discovery of CFTR modulators - towards a treatment of cystic fibrosis. Grootenhuis laat hierin zien hoe mutaties in het CFTR-gen uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van allerlei complicaties met desastreuze gevolgen voor patiënten met taaislijmziekte. Vervolgens bespreekt hij hoe high throughput screening heeft geleid tot de ontwikkeling van laagmoleculaire stoffen (CFTR modulators) die de werking van defect CFTR kunnen herstellen. Het eerste kandidaat-medicijn met codenaam VX-770 is momenteel in fase I klinische studies.

Peter Grootenhuis
Peter Grootenhuis is senior directeur Discovery Chemistry bij Vertex Pharmaceuticals in San Diego en bijzonder hoogleraar Virtual screening & design aan de VU. Binnen deze leerstoel onderzoekt hij hoe computationele methoden kunnen helpen bij het voorspellen en interpreteren van absorptie, distributie, metabolisme en toxiciteit van geneesmiddelen. Eerder werkte hij als postdoc in San Francisco, waarna hij in 1989 naar zijn geboorteland terugkeerde om bij Organon in Oss te gaan werken. Sinds 1998 is hij weer in Amerika. Grootenhuis is de vierde wetenschapper op de Nauta-leerstoel.

Wijbe Thomas Nauta
De W. Th. Nauta-stichting is opgericht na het overlijden van prof. Dr. W. Th. Nauta in 1986. Hij was de grondlegger van de farmacochemie aan de VU en de bedenker van de term farmacochemie. In dit vak staan de werkzame stoffen in geneesmiddelen centraal.