Gemeente Utrecht

Utrecht, 14 juni 2006

Parasite 'Sainte Bazeille' landt op 21 juni bij de Hoge Woerd

Op 21 juni bungelt de parasite 'Sainte Bazeille' in twee delen boven Leidsche Rijn. Twee grote kraanwagens laten ze vervolgens voorzichtig op elkaar landen in de Hoge Woerd, in de zuidoosthoek van het Leidsche Rijn Park. De parasite (paviljoen) is ontworpen door de Franse kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster, en uitgewerkt door Asnova architecten te Utrecht. De kunstenaar zag deze naam ooit staan op een passerende vrachtwagen, en zij vond hem toepasselijk voor een gebouw dat makkelijk te transporteren moet zijn.

De Sainte Bazeille
De Sainte Bazeille staat op pootjes. Het gebouw bestaat uit twee elkaar doorsnijdende vormen: een liggende silovorm van 11 meter en een container van 12 meter lang (zie afbeelding). Voor de kunstenaar zijn het beide symbolen van arbeid, waarbij de silo naar de boer en de container naar de industrie verwijst. In Leidsche Rijn verdwijnt langzamerhand het platteland dat plaats maakt voor gebouwen. Sainte Bazeille vat dat verhaal als het ware samen.

Parasite is de geuzenbenaming voor een bijzonder genre architectuur, voor flexibele lichte stedenbouw, die makkelijk verplaatsbaar is en geen fundament nodig heeft.

De Hoge Woerd
Het gemeentelijk kunstbureau Beyond bouwt in de Hoge Woerd twee Sainte Bazeilles. De een wordt gebruikt als presentatieruimte voor het centrum natuur- en milieueducatie, de ander voor presentaties over archeologie. En dat is niet zomaar. De pootjes van de parasites staan op een bijzondere archeologische locatie, bijna op de resten van een Romeins badhuis. Nergens ligt de Romeinse geschiedenis van Leidsche Rijn zo aan de oppervlakte. Een groot gedeelte van de Hoge Woerd is daarom aangewezen als Rijksmonument en bevat de resten van een Romeinse militaire nederzetting. Dit castellum is uniek in Nederland, omdat de onderdelen (castellum, badhuis, wegen, grafvelden en vicus) nog min of meer vrij in het terrein liggen.

Dag van de architectuur
Op 24 juni tijdens de Dag van de Architectuur organiseert Beyond een Open Huis. Van 10.00 - 17.00 uur is Sainte Bazeille nummer 1 te bezichtigen en krijgen bezoekers tekst en uitleg over de bijzondere architectuur. De officiële opening van beide parasites is op 9 september 2006 tijdens het publieksfeest van Castellum Hoge Woerd. Hierbij zal ook de kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster aanwezig zijn.

Einde persbericht

Bijlage: foto van maquette Sainte Bazeille

Noot voor de pers:

Op 21 juni om ongeveer 06.45 uur arriveert de kraanwagen vanuit Gouda met het eerste deel van de parasite (de silo) bij de Hoge Woerd. Rond 10.00 uur wordt vanuit Moerdijk de container verwacht, die meteen op de silo wordt geplaatst. De plaatsing van beide delen levert een spectaculaire aanblik op, zeer geschikt voor het maken van foto's. Voor het exacte tijdstip kunt u die ochtend vanaf 06.45 uur bellen met de gemeentelijke projectleider, die dan ter plaatse is: Hans van Oort, telefoon 06 24694705.

Voor meer informatie naar aanleiding van dit persbericht kunt u contact opnemen met José van Gurp, communicatie Projectbureau Leidsche Rijn, telefoon 030 286 7113.