Gemeente Schiedam


Informatiebijeenkomst 28 juni

Wethouder inspecteert eerste Fokuswoningen Schiedam

Wethouder Yorick Haan (van o.a. volkshuisvesting) gaat op 21 juni op werkbezoek naar het nieuwbouwproject Het Bordes aan de Burgemeester van Haarenlaan. Hij laat zich daar informeren over de realisatie van vijftien Fokuswoningen. Deze worden zo gebouwd dat ze geschikt zijn voor mensen met een ernstige lichamelijke handicap die zelfstandig willen wonen. De bewoners krijgen bovendien de nodige dienstverlening op afroep. Van de vijftien woningen, zijn er nog enkele beschikbaar. Het werkbezoek krijgt daarom een vervolg tijdens een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden op 28 juni, van 16.30 tot 17.30 uur, in de Stadswinkel van de gemeente Schiedam aan het Stadserf
1.

Deze eerste reeks Fokuswoningen in Schiedam, is tot stand gekomen door een gezamenlijke inzet van Gemeente Schiedam, Fokus en Woonplus. Volgens de planning worden de eerste appartementen van Het Bordes nog dit jaar opgeleverd. De drie betrokken organisaties willen de toekomstige bewoners zo vroeg mogelijk betrekken bij het afbouwproces, zodat hun persoonlijke wensen daarin dan nog meegenomen kunnen worden.

Fokus wonen

Fokuswoningen onderscheiden zich van andere woningen doordat al bij de bouw rekening is gehouden met bijvoorbeeld het gebruik van een rolstoel. De woning heeft een ruime opzet en heeft diverse voorzieningen die op maat voor de bewoner worden ingesteld. Fokuswoningen zijn geschikt voor één- en meerpersoonshuishoudens. Het zijn drie- of vierkamerwoningen, waarvan de huren binnen de huursubsidiegrenzen vallen. De bewoner van een Fokuswoning heeft een huurovereenkomst met Woonplus en betrekt ADL-dienstverlening van Fokus.

Dagelijkse levensbehoeften

Om in aanmerking te komen voor een Fokuswoning is een indicatie voor ADL-assistentie nodig. Dit staat voor hulp bij Algemeen Dagelijkse Levensbehoeften. Dat betekent dat je als gehandicapte sociaal zelfredzaam bent en dat je minimaal vijf uur en maximaal dertig uur per week hulp nodig hebt. Hierbij gaat het om assistentie bij de lichamelijke verzorging, aan- en uitkleden, eten en drinken (geen maaltijdverzorging), toiletgang, verplaatsingen in en om de woning, eenvoudige verpleegtechnische assistentie en hand- en spandiensten. Deze hulp is 24 uur per dag, op afroep beschikbaar. Dat betekent dat de bewoner zelf de regie houdt over de dienstverlening. De combinatie van een goed aangepaste woning en de ADL-assistentie maakt het mogelijk dat men zelfstandig kan wonen in een gewone woonwijk net als ieder ander.

Meer informatie

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een Fokuswoning of heeft u andere vragen over dit project? Bel dan met Yolande Franquinet van Fokus Wonen via 06-51165288 of met Metha Bot van Woonplus Schiedam via (010) 20 45 150 of kijk op www.fokuswonen.nl.