Saxion Hogescholen
BR>

ma 19 juni 2006

Miniteams oplossing voor dreigend lerarentekort

Op 21 juni aanstaande start in het gebouw van de Pabo van Saxion Hogescholen in een Deventer het project `Mini-teams'. Zeventien teams, bestaande uit een Pabo-student, een klassenassistent en een onderwijsassistent, zullen onder begeleiding van een bevoegde leerkracht onderwijs gaan verzorgen aan kinderen van negen basisscholen in de regio. Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap heeft de regio IJssel - Veluwe gekarakteriseerd als een van de drie risicogebieden in Nederland waar de verregaande vergrijzing van de lerarenteams wijst op een dreigend tekort aan leerkrachten. Miniteams kunnen daar in de toekomst verlichting bieden.

De door ROC Aventus opgeleide klassen- en onderwijsassistenten zullen met de door Saxion opgeleide Pabo-studenten zorgen voor meer handen in de klas. Ze gaan in teams onderwijs verzorgen aan een groep kinderen. Daardoor kunnen scholen het onderwijs beter afstemmen op de individuele leerlingen en extra aandacht geven aan kinderen die dat nodig hebben. Overigens bepalen de scholen zèlf hoe ze in de praktijk met de miniteams gaan werken. De studenten doen de nodige stage-ervaring op en maken daardoor ook direct in de praktijk kennis met interessante onderwijskundige vernieuwingsprocessen.

Het project `Miniteams' vloeit voort uit het in 2004 gesloten `Convenant IJssel-Veluwe', dat afgesloten werd tussen een dertigtal schoolbesturen, ROC Aventus en Saxion. Binnen het convenant is regelmatig overleg tussen de deelnemende scholen en opleidingen. Alle partijen profiteren van het uitwisselen van ervaringen en ideeën. Voorlopig wordt het project een jaar gesubsidieerd door het ministerie van OCW. Na een jaar volgt een evaluatie. Men verwacht nu al, op basis van uiterst positieve reacties in het basisonderwijs, dat het project dan voortgezet zal worden.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------