Nederland

Slotmanifestatie Geen kind in de cel

19-06-2006 Op 21 juni 2006 om 15.00 uur zal Ineke Bakker, algemeen secretaris van de Raad van Kerken, op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag symbolisch de kinderen uit vreemdelingenbewaring bevrijden. Het is de afsluiting van de actie waarbij negen organisaties handtekeningen hebben verzameld op www.geenkindindecel.nl en de overheid hebben opgeroepen om te stoppen met het opsluiten van kinderen omdat ze geen verblijfsrecht hebben.

Tussen 14.00 en 15.00 uur werken kinderen op het Plein in wedstrijdverband aan reusachtige gouden sleutels. Met de mooiste sleutel zal Ineke Bakker een cel openen waar de meer dan 100.000 handtekeningen liggen van mensen die oproepen tot het vrijlaten van kinderen uit vreemdelingenbewaring. Als de cel geopend wordt, gaan er vijftig ballonnen de lucht in die staan voor de kinderen die achter de tralies zitten omdat zij en/of hun ouders geen geldige verblijfstitel hebben. Luid gerammel met sleutelbossen zal de oproep tot bevrijding begeleiden. De handtekeningen en het manifest van de actie overhandigt Ineke Bakker aan de woordvoerders Asiel uit de Tweede Kamer.

De manifestatie is het slot van een actie waarin negen maatschappelijke organisaties - die een overgroot deel van de Nederlandse bevolking vertegenwoordigen aandacht hebben gevraagd voor het feit dat Nederland kinderrechten schendt door kinderen in vreemdelingenbewaring te zetten. Deze praktijk is in strijd met internationale mensenrechtenverdragen. Ook de Raad van Europa heeft Nederland onlangs opgeroepen om te stoppen met het vastzetten van kinderen. En eerder spraken het VN-Kinderrechtencomité en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hun zorgen uit over de manier waarop detentie wordt toegepast bij kinderen in Nederland.