Provincie Groningen

Provincie Groningen maakt werk van duurzaam inkopen 19 juni 2006

Woensdagmiddag 21 juni ondertekent gedeputeerde Ineke Mulder, in het bijzijn van de milieufederatie Groningen en SenterNovem, de Deelnameverklaring Duurzaam Inkopen.

Met het ondertekenen van deze verklaring spreekt de provincie Groningen de intentie uit om bij de inkoop van producten en/of diensten milieu- en sociale criteria te betrekken. De Deelnameverklaring is een onderdeel van het programma Duurzame bedrijfsvoering overheden van SenterNovem. Dit programma ondersteunt en adviseert overheden bij de uitvoering van onder andere het duurzaam inkoopbeleid. Voorbeelden van duurzaam inkopen zijn onder meer de aanschaf van: energiezuinige apparatuur, energiezuinige huisvesting, duurzame bedrijfskleding, duurzaam hout in bouwprojecten en schone en zuinige auto's.

De ondertekening van de deelnameverklaring vormt de feestelijke afsluiting van een workshop over duurzaam inkopen die 's ochtends zal plaatsvinden. In deze workshop zullen Arjen Kuik van de gemeente Bedum en Brenda Snakenburg van der Wal van de gemeente Slochteren vertellen over hun ervaringen met duurzaam inkopen in de dagelijkse praktijk. Henk Hortensius van SenterNovem zal een toelichting geven op het onderwerp duurzaam inkopen en de ondersteuning die SenterNovem aan overheden kan bieden.

Lokale overheden zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het merendeel van de overheidsinkopen (zo'n 17 miljard euro) en zijn dus een belangrijke speler op de markt. Door het vergroten van de vraag naar minder milieubelastende producten stimuleren zij milieugerichte product innovatie. Daarnaast kunnen overheden door duurzaam in te kopen directe milieuwinst boeken. Als bijvoorbeeld alle EU-overheden groene stroom gebruiken besparen zij 60 miljoen CO2 per jaar..

Verder kunnen duurzame producten ook geld besparen doordat de kosten van beheer en onderhoud regelmatig lager zijn.

19 juni 2006