Saxion Hogescholen
BR>

di 20 juni 2006

Saxion studenten onderzoeken gevolgen overstromingsramp

Op woensdag 21 juni aanstaande organiseren Karin ter Morsche en Emiel Jenneboer, beiden vierdejaars studenten Integrale Veiligheidskunde (IVK), het symposium "Nazorg, geen zorg voor later". Het symposium is de afsluiting van hun afstudeeronderzoek naar de herstelfase van een overstromingsramp welke Ter Morsche en Jenneboer in opdracht van het Nederlands Instituut van Brandweer en Rampenbestrijding (Nibra) hebben uitgevoerd. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Veiligheidsregio Utrechts Land hebben hun medewerking bij het onderzoek verleend.

De centrale vraag bij het onderzoek is of, en zo ja, welke voorbereidingen op de herstelfase van een overstromingsramp nuttig of noodzakelijk zijn. Het gebied Vallei & Eem in de provincie Utrecht heeft als onderzoeksgebied gefungeerd. Tijdens het symposium wordt onder andere ingegaan op de gevolgen van overstromingen voor nutsvoorzieningen, voor verspreiding van schadelijke stoffen en voor begraafplaatsen. De onderzoekers concluderen onder andere dat de elektriciteitsvoorziening in het getroffen gebied zal uitvallen. Ook zal, als gevolg van het scheuren of breken van gasleidingen en het beschadigen van installaties, de gasvoorziening waarschijnlijk niet meer werken. Voor het plaatsen van kwetsbare en/of gevaarlijke inrichtingen wordt in het onderzoek geadviseerd om vooraf rekening te houden met de risico's van overstromingen.

Naast de presentatie van de onderzoeksresultaten worden er lezingen gegeven door: ir. Jos Post, programmamanager Onderzoek van het Nibra, Vincent van Vliet, senior onderzoeker bij het Nibra, ir. Bas Kolen van onderzoeksbureau HKV Lijn in Water en ir. Sjoerd Hoornstra van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Het Nibra is het kennis- en opleidingsinstituut voor brandweer, GHOR en crisisbeheersing, dat onderzoek uitvoert, opleidingen en oefeningen verzorgt en informatie levert. Het Nibra richt zich daarbij op brandweerorganisaties, politie, geneeskundige
hulpverleningsorganisaties, gemeenten, provincies, ministeries en bedrijven.

Saxion Hogescholen verzorgt de genoemde hbo-opleiding Integrale Veiligheidskunde (IVK).De opleiding IVK is opgebouwd rond de thema's, jeugdzorg, ruimtelijke ordening en veiligheid, burger en beleid, onderneming en veiligheid, gemeenschappelijke veiligheid en rampenbestrijding. Het onderwijs is praktijkgericht en in de dagelijkse praktijk herkenbaar gemaakt. De opleiding wordt zowel in voltijd als in deeltijd aangeboden.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------