Ministerie van Buitenlandse Zaken

bijeen in Den Haag

Partijen van het Vredesakkoord Darfur bijeen in Den Haag

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

20 juni 2006

MINBZ: Partijen van het Vredesakkoord Darfur bijeen in Den Haag

Een vertegenwoordiging van de Soedanese regering onder leiding van staatssecretaris Lhual Deng en de SLM-vertegenwoordiging uit Darfur onder leiding van Abduljabbar Mohamoud Dosa komen woensdag 21 juni en donderdag 22 juni bij elkaar in Den Haag voor besprekingen over de uitvoering van het Vredesakkoord Darfur en wat er op de korte termijn nodig is voor de wederopbouw van Darfur.

Op verzoek van de partijen, die begin mei in Abuja het vredesakkoord tekenden, vervult Nederland de voortrekkersrol in de wederopbouw van Darfur en is Nederland gastland voor deze workshop. Het is na de tekening van het vredesakkoord voor de eerste keer dat beide partijen weer met elkaar om de tafel zitten om te spreken over de toekomst van Darfur.

Doel van deze bijeenkomst is enerzijds dat de partijen in goed overleg komen tot een globaal stappenplan voor de wederopbouw van Darfur. Anderszijds zal tijdens de bijeenkomst de Coordinatie Groep voor de wederopbouw van Darfur een feit worden, waarvan Nederland beoogd voorzitter is. Het is de bedoeling dat naast de partijen uit Soedan en Darfur in de Coordinatie Groep landen en organisaties mee doen, die de wederopbouw van Darfur actief zullen steunen.

De Soedanese regering en de SLM uit Darfur nemen ieder met zes personen deel aan deze workshop. Ook een vertegenwoordigster van de vrouwen uit Darfur en twee vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties in Darfur zijn uitgenodigd.

Vanuit Nederland zal een vertegenwoordiger deelnemen namens de internationale hulporganisaties werkzaam in Darfur en een vertegenwoordiger van het Soedan Platform in Nederland.

Tijdens de 2-daagse workshop zal ook de internationale donorgemeenschap aanwezig zijn, waaronder naast gastland Nederland vertegenwoordigers van de VN, de Wereldbank, de Afrikaanse Unie, de Europese Commissie, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en de Verenigde Staten. Het is de bedoeling dat deze landen gezamenlijk de Coordinatie Groep gaan vormen om de partijen in Soedan te ondersteunen bij de uitvoering van het Vredesakkoord Darfur en bij de wederopbouw van Darfur.