Gemeente Wijk bij Duurstede

Gezondheidkundige aspecten van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van met name eikenbomen. Als de eitjes zijn uitgekomen, komen de rupsen in groepjes samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen.

Gezondheidsklachten
Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. Een volgroeide rups heeft er ongeveer 700.000! Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien.
Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen er zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise.

Wat is eraan te doen?
Heeft u klachten, dan is het belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Het is daarom goed om de huid af te douchen en de ogen met water te spoelen. Het beste is om kleding die in aanraking is geweest met brandharen heel grondig te wassen (liefst op 60 º C). Over het algemeen verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk verlichting geven, zoals zalf op basis van kamfer of menthol. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Hoe voorkom je problemen?
Zorg bij een bezoek aan een natuurgebied waar de eikenprocessierups voorkomt voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te vermijden.
Als u in uw eigen tuin te maken heeft met eikenbomen met eikenprocessierupsen, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar huur daar een deskundig bedrijf voor in of vraag daarover advies bij uw gemeente.

Meer weten?
Voor meer gezondheidsinformatie kunt u terecht bij GGD Midden-Nederland afdeling Medische Milieukunde, tel:030-6086086, www.ggdmn.nl of mmk@ggdmn.nl
Voor informatie over bestrijding en aanpak van de overlast kunt u contact opnemen met de gemeente, via tel. 595 595. U kunt ook terecht op de websites van de provincies Noord-Brabant en Gelderland:
www.brabant.nl/eikenprocessierups en www.gelderland.nl/mkic.

Link, Klik hier om een pagina terug te gaan Link, klik hier om dit artikel te mailen Link, Klik hier om dit artikel af te drukken

spacer
info@wijkbijduurstede.nl
tel : 0343 595595
fax: 0343 595599
spacer Bezoek adres:
Karel de Grotestraat 30 spacer Post adres:
Postbus 83
3960 BB
spacer