Metaalunie

Nieuws
Persberichten

Vooraf afgewerkte binnenwand meestal goedkoper 21-6-2006

Verplaatsbare binnenwandsystemen blijken vaak goedkoper dan een in het werk afgewerkte systeemwand. Dat blijkt uit een onderzoek van TU Eindhoven. Afstudeerder Jeroen van Gemert ontwikkelde een keuzemodel waarmee gebruikers de totale kosten van beide soorten systeemwanden objectief kunnen berekenen.

In de utiliteitsbouw vormen twee soorten systeemwanden het grootste deel van de markt: de vooraf afgewerkte systeemwand (of verplaatsbare binnenwand) en de in het werk afgewerkte systeemwand (metal stud wand). Om de keuze voor een van de twee te rationaliseren, heeft een student Bouwkunde van de TU Eindhoven een keuzemodel ontwikkeld. Dit keuzemodel berekent per project zowel de initiële als de levensloopkosten.

Opvallend
Het keuzemodel laat enkele opvallende uitkomsten zien. Bij zeer hoge eisen aan geluid- en brandwering blijkt een metal stud wand goedkoper. Echter wanneer in de wand besparingen komen, is de verplaatsbare binnenwand vrijwel altijd goedkoper. Ook de levensloopkosten van een verplaatsbare binnenwand zijn in bijna alle gevallen lager. Al bij een minimale verplaatsing is de vooraf afgewerkte binnenwand goedkoper, en dit verschil groeit (tot 40%!) naarmate het aantal verplaatsingen toeneemt.

Dankzij het keuzemodel kunnen gebouweigenaren, aannemers en architecten nu hun keuze voor een systeemwand objectief en volledig motiveren. Om het model actueel te houden, worden de kostengegevens periodiek aangepast en kan het model worden uitgebreid met nieuwe variabelen.

Jeroen van Gemert is vanuit de TU Eindhoven begeleid door professor Schueblin. De heer Brokelman van bouwadviesbureau SAOB-PRC heeft het project begeleid en het keuzemodel gevalideerd.

Nederlandse Binnenwandsysteem Fabrikanten (NEBIFA) is een branchegroep van de Koninklijke Metaalunie. De leden van NEBIFA houden zich bezig met het produceren, leveren en plaatsen van binnenwandsystemen. Reageren: info@metaalunie.nl