Gemeente Hardenberg

Waterplan

De aandacht voor het thema water is de laatste jaren fors toegenomen. Nationaal én internationaal wordt steeds meer ingezien dat deze aandacht nodig is om een goed waterbeheer in de toekomst te kunnen waarborgen. Immers, een veilig, gezond en mooi watersysteem is een primaire voorwaarde om wonen, werken en recreëren in een gebied mogelijk en aangenaam te maken. Of het nu gaat om veiligheid, volksgezondheid, bouwrijp maken van terreinen, natuurontwikkeling, recreatie of verkeer; in alle gevallen speelt water een belangrijke rol.

De gemeente Hardenberg heeft een aantal grotere wateren. Hierbij valt te denken aan de Reest en de Vecht, maar ook kanalen en sloten. Daarnaast is er ook nog grondwater, drinkwater, regenwater en afvalwater. Bij het beheer van al dit water zijn vele instanties betrokken, zoals de gemeente, het waterschap, het drinkwaterbedrijf, de provincie of het rijk. De formele verantwoordelijkheden voor het water liggen ook bij verschillende partijen. Omdat het water zich natuurlijk niets aantrekt van deze formele grenzen, is het belangrijk dat al deze partijen die met water te maken hebben goed samenwerken.

Het opstellen van een waterplan is een goede manier om deze samenwerking vorm te geven. Het waterplan is een gemeenschappelijk plan van gemeente, waterschap, het waterleidingbedrijf en eventuele andere organisaties. Het waterplan richt zich op het ontwikkelen van een lange termijn visie (25 tot 50 jaar) van betrokken partijen op een duurzame waterhuishouding. Ook wordt het beleid in het waterplan afgestemd. Tenslotte worden in het waterplan samenhangende maatregelenpakketten vastgesteld, waarin de gestelde doelen kunnen worden gerealiseerd.

De gemeente Hardenberg werkt momenteel aan het opstellen van een waterplan, nadat de gemeente Hardenberg eerst het Gemeentelijk Rioleringsplan heeft opgesteld. In het Gemeentelijk Waterplan worden vier themas uitgewerkt die betrekking hebben op het watersysteem, de waterketen, de waterbeleving en de waterorganisatie.