Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Hollands patatje aan het strand

Test ANWB Kampioen: Slechts 6 van de 50 echt lekker

Den Haag, 21 juni 2006

Maar zes van de 50 bezochte patattenten aan de kust verkopen lekkere frites. Dat is het resultaat van een patattest van de ANWB Kampioen. In die test is onderzocht op smaak en gezondheid. Kampioen stuurde vijf dagen lang een team op pad langs de Nederlandse kust. De vijf testers, professionals uit de voedingsbranche en patatliefhebbers, gaven een oordeel over smaak, beet en temperatuur. Winnaar van de test was Jesse's Place in Scheveningen. Wel jammer dat er iets te veel vet en transvet (ongezond vet) in de porties zat.

Het testteam kocht de gezondste patat bij De Trap en het Patatpaleis in Scheveningen en De zeemeermin in Zandvoort. Maar die waren weer niet lekker.

Bij 37 van de 50 patatkramen werden de frietjes gebakken in frituur met te veel transvet, met als dieptepunt snackbar het Plein in Zandvoort. Daar zat acht gram transvet in één portie frites terwijl twee tot drie gram transvet per dag de richtlijn is.

De porties frites werden niet alleen op smaak beoordeeld maar steeds werden drie porties frites per koerier naar een laboratorium gestuurd. Daar werd de patat onderzocht op vet, zout en ongezonde stoffen als transvet, verzadigde vetzuren en acrylamide.

Er is ook gekeken naar de prijs. Sandwich to go aan de boulevard van Zandvoort vroeg ¤2,30 voor patat met mayonaise. Het goedkoopste adresje was Food planet 't Hoekje in Ouddorp (¤1,30 voor patat met) ook snackbar Didi in Ouddorp (¤1,35) Van Foreest in Julianadorp (¤1,35) en strandpaviljoen de Branding in Zoutelande (1,40) zijn relatief goedkoop.

De test is een momentopname. Het testteam bezocht elke patatkraam één keer in de augustus van 2005. Patat is volgens het testteam goed als het gaar, goudgeel van kleur is en niet te zout is, een krokante beet heeft en gebakken is in verse plantaardige olie.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)