Triodos Nederland

Bereken uw persoonlijke voetafdruk

20 juni 2006 - Heeft u enig idee hoeveel effect uw leefstijl heeft op onze aarde? Hoeveel vraagt u van de aarde aan energie en grondstoffen voor de productie van uw voedsel? Via de Mondiale Voetafdruk kunt u dit eenvoudig uitrekenen.

De Mondiale Voetafdruk is een internationaal rekenmodel, ontworpen door twee Canadese wetenschappers, dat de hoeveelheid fossiele energie, grond en grondstoffen die we gebruiken omrekent naar de hoeveelheid hectare die daarvoor nodig is. De Mondiale Voetafdruk, het persoonlijke ruimte gebruik, per gemiddelde inwoner van Nederland is 4,7 hectare. De gebruiksruimte die we per bewoner op aarde hebben, ons Eerlijk Aarde-aandeel, is slechts 1,7 hectare oftewel drie voetbalvelden.

`Je ziet dat onze voetafdruk beduidend groter is dan de ruimte die er voor ons op aarde beschikbaar is. Westerse landen gebruiken nu zoveel fossiele energie, grondstoffen en ruimte, dat mensen elders op aarde daar schade van ondervinden en tekort worden gedaan. Duurzame leefstijlen zijn daarom dringend nodig.' Aan het woord is Jan Juffermans, werkzaam bij De Kleine Aarde, het Centrum voor een Duurzame Leefstijl in Boxtel. De Kleine Aarde biedt in haar Bezoekerscentrum en voorbeeldtuinen tal van oplossingen en ideeën om deze voetafdruk te verkleinen. `Vaak kun je met een kleine aanpassing je voetafdruk al enorm verkleinen. Gebruik bijvoorbeeld biologische producten en groenten en fruit van het seizoen en uit uw regio. Biologische landbouw heeft een 20% kleinere voetafdruk dan gangbare landbouw.'

De Mondiale Voetafdruk is inmiddels uitgewerkt in een aantal specifieke afdrukken. Zo is er de Voedselvoetafdruk, speciaal gericht op de impact van voedingsgewoonten, en de vakantievoetafdruk die laat zien hoeveel milieu uw vakantie `kost'.

Wilt u uw eigen voetafdruk meten? Door de vragenlijst op www.voetenbank.nl, www.voedselvoetafdruk.nl of
www.vakantievoetafdruk.nl in te vullen berekent u de invloed van uw leefstijl. Met de tips en ideëen op deze sites kunt u direct aan de slag om uw Voetafdruk te verkleinen.

Korting op een fietsarrangement bij De Kleine Aarde

Eco-park De Kleine Aarde in Boxtel heeft een dagarrangement samengesteld voor lekkerbekken die graag fietsen. Lekker een dagje op pad in de natuur en onderweg uw picknickmand vullen. Met allerlei producten van steekproducenten waar u op uw eigen tempo langsfietst.

Op het Eco-park zijn fietsen te huur. De picknickmanden staan al voor gebruik gereed. Na een kopje koffie voert de tocht u door een prachtig stuk cultuurlandschap vol rust, ruimte en prachtige boerderijen. U kunt kiezen uit twee routes. Onderweg krijgt u heerlijke streekproducten mee. Uiteindelijk kunt u tijdens een picknick genieten van deze deze producten.

U kunt de routes fietsen t/m september 2006. Klanten van Triodos Bank betalen voor dit arrangement, inclusief picknick en bezoek aan het Eco-park van De Kleine Aarde EUR 12,50 (normale prijs EUR 15,-).

Voor reserveringen en meer informatie kunt u contact opnemen met De Kleine Aarde, Het Klaverblad 1, 5280 AD Boxtel. Telefoon 0411 684921, www.dekleineaarde.nl Indien u fietsen wilt huren via De Kleine Aarde raden wij u aan dit tijdig te doen.