(T.A.V.: redactie)

Helden gezocht vor eerlijke handel

Oxfam Novib
Rubriek: Economie
Datum en tijd: 21-06-2006 10:36

Helden gezocht voor eerlijke handel.

Oxfam Novib roept Nederlandse regering op handelsbesprekingen te redden.

21 Juni 2006, Den Haag
Superhelden kunnen over gebouwen springen en hele steden redden. Maar zouden ze ook de huidige handelsbesprekingen kunnen redden, en daarmee het lot van miljoenen armen verbeteren? De onderhandelaars in de Wereld Handelsorganisatie dreigen het te verbruien. Oxfam Novib roept daarom staatssecretaris Karien van Gennip op om zich in te zetten voor een goede handelsovereenkomst in de WTO in juli, die de arme landen geeft wat ze is beloofd: een kans op ontwikkeling.

Deze oproep werd vandaag kracht bijgezet tijdens de overhandiging aan de staatssecretaris van het rapport 'Recept voor een Ramp', waarin Oxfam Novib de gevolgen schetst van een eventuele mislukking van de WTO-onderhandelingen. De staatssecretaris kreeg naast het rapport een poster waarop zijzelf is afgebeeld als supervrouw. Deze afbeelding zal de komende dagen ook verschijnen in advertentievorm in verschillend dagbladen, en in abris op 39 stations. Sinds mei verschijnen deze posters over de gehele wereld met afbeeldingen van wereldleiders, waarin hen gevraagd wordt kleur te bekennen: Hero or Zero?.

Eind juli zal de WTO een nieuw handelsverdrag moeten afronden. Er staat veel op het spel voor arme landen, zegt Oxfam Novib directeur Adrie Papma. 'Als Europa en de Verenigde Staten hun opstelling en voorstellen niet wijzigen, dan gaat dit moment de geschiedenis in als het moment dat rijke landen de kans op eerlijke handel uit eigenbelang verkwanselden. Miljoenen mensen zouden hierdoor gevangen blijven in armoede.'

Vooral de Verenigde Staten en Europa moeten hun opstelling veranderen. Tot nu toe hebben zij veel te weinig aangeboden aan arme landen, en vragen ze extreme concessies van die landen terug. Dat staat in schril contrast tot hun belofte om via een WTO-akkoord werkelijke kansen te bieden voor ontwikkeling van arme landen.

Oxfam roept de onderhandelaars van arme landen op om de druk van rijke landen heldhaftig te weerstaan en alleen te tekenen voor een eerlijk akkoord dat hen kansen geeft op ontwikkeling.
Oxfam vraagt de onderhandelaars van rijke landen:

-Is het eerlijk dat de EU in haar voorstel straks meer mag uitgeven aan handelsverstorende subsidies voor landbouwproducten?
-Is het eerlijk dat rijke landen kunnen doorgaan met het gesubsidieerd dumpen van producten tegen lage prijzen in de markten van arme landen?
-Is het eerlijk dat de VS en andere rijke landen arme landen willen beperken in de mogelijkheid om producten te beschermen, waarvan hun arme boeren volledig afhankelijk zijn?

-Is het eerlijk dat de EU probeert haar importtarieven hoog te houden op producten die arme landen exporteren en die voor hen essentieel zijn?
-Is het eerlijk dat de VS en de EU, in tegenspraak tot hoe zij zelf ooit economische machten zijn geworden, ontwikkelingslanden dwingt hun kwakkelende industrieën open te stellen voor onbeperkte concurrentie?
-De Doha-ronde voor Ontwikkeling dreigt te falen onder uw verantwoordelijkheid. Is dit de erfenis die u wilt achterlaten?

Einde bericht.

Oxfam Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.

Noot voor de redactie,