GGD Groningen


praktijktest rampenbestrijding

Regio Groningen klaar voor praktijktest rampenbestrijding Gepubliceerd: 20 juni 2006, 13:45

De voorbereiding op de rampenbestrijding in de regio Groningen is dusdanig op orde dat de regio in het najaar van 2006 mee gaat doen aan een grote praktijkoefening van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg. Hierbij wordt vooral de Gemeenschappelijke Meldkamer onder vuur genomen met honderden meldingen in korte tijd. Ook worden de opschalingsprocedures van de verschillende hulpdiensten getest. Deze oefening is de tweede fase van de Algemene Doorlichting Rampenbestrijding, die de inspecties in alle regio's in Nederland uitvoeren. Groningen is een van de eerste regio's die aan de simulatieoefening van de inspecties deelneemt. De datum wordt in overleg met de regio bepaald.

Voorbereiding op rampenbestrijding verbeterd
In maart 2005 is de rampenbestrijding in de regio Groningen voor het eerst onder de loep genomen door beide inspecties. Bij deze eerste fase van de Doorlichting gaven zij aan dat er nog een paar hiaten waren waardoor de grote praktijkoefening nog niet kon plaatsvinden. Inmiddels zijn daarvoor de nodige maatregelen genomen. Zo is de opkomsttijd van de officier van dienst geneeskundig verlaagd doordat er nu permanent twee functionarissen beschikbaar zijn. Ook is de bezetting op de Meldkamer uitgebreid wat betreft de brandweercentralisten. Verder wordt binnenkort een piketfunctie (24-uur per dag beschikbaar) ingesteld voor een tactisch officier Alarmcentrale. Deze deskundige wordt opgeroepen bij grote incidenten of rampen en neemt dan tactische beslissingen over de inzet van brandweermaterieel en menskracht of bijvoorbeeld over het aanzetten van het waarschuwings- en alarmeringsnetwerk (sirenenetwerk). Een vierde verbetering betreft het informatiemanagement ten tijde van een ramp. Dit is bedoeld om ervoor te zorgen dat de mensen op de verschillende plaatsen binnen de rampenbestrijdingsorganisatie binnen korte tijd over dezelfde informatie kunnen beschikken. Hiervoor wordt apparatuur aangelegd en er worden nadere afspraken gemaakt tussen de partners van Crisismanagement Groningen.

Crisismanagement Groningen
In de regio Groningen werken sinds 1995 diverse partners samen bij de rampenbestrijding en de voorbereiding daarop. Dit zijn: de 25 gemeenten, brandweer, regiopolitie, geneeskundige hulpverlening, provincie en de drie waterschappen. Zo nodig schuift ook het Openbaar Ministerie aan.